Ankeiler: Vanaf maandag 6 februari is er een vijfdaagse staking onder de chauffeurs van het busvervoer.

- Vanaf maandag 6 februari is er een vijfdaagse staking onder de chauffeurs van het busvervoer. De werkgevers hebben negatief gereageerd op het ultimatum van de vakbond, dat maandagmiddag 12.00 uur afliep. Volgens Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, blijft de chauffeurs nu niets anders over dan te gaan staken.

EĆ©n op de vijf chauffeurs ziek

"De chauffeurs staken niet graag. Ze vervoeren liever hun passagiers. Dat ze toch staken, toont hoe erg de situatie is," aldus Van der Gaag. Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond. Daarbij is door personeelstekort de werkdruk torenhoog, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is en dat zorgt voor nog meer werkdruk.

De FNV eist een loon gelijk aan de inflatie en meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. Om zo de steeds krappere rijtijden tegen te gaan. Marijn van der Gaag: "Daarnaast moet er gekeken worden naar meer regelmaat in de roosters, zodat er een betere verdeling komt van werk- en rustdagen. Ook moeten de voorstellen over verdere flexibilisering van werknemers van tafel. De rek is eruit."

Werkgevers: cao-bod bovengemiddeld hoog

De werkgevers hebben een loonsverhoging van 8 procent voor 2023 aangeboden. "We bieden een goed en compleet pakket, dat inclusief andere maatregelen gelijk staat aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11 procent," aldus voorzitter Fred Kagie van de werkgeversvereniging openbaar vervoer VWOV.

Fred Kagie: "Het cao-voorstel wat er ligt, is bovengemiddeld hoog. Het is bovendien gedaan door bedrijven in een sector, die na twee coronajaren geen reserve heeft. Dit is de grens van het haalbare."

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.