Ankeiler: De achtjarige Lennox uit Heteren krijgt extra zorguren. Dat heeft de gemeente Overbetuwe besloten.

De achtjarige Lennox uit Heteren krijgt extra zorguren. Dat heeft de gemeente Overbetuwe besloten. De moeder van Lennox tekende vorig jaar bezwaar aan nadat de gemeente de zorguren van Lennox, die het syndroom van Down heeft, halveerde. De commissie oordeelde dat die halvering te rigoureus was en dat de gemeente opnieuw moest besluiten. Dat besluit viel vorige week door de brievenbus: Lennox krijgt vijf extra uren.

Voor een kind met Downsyndroom doet Lennox het geweldig op de reguliere basisschool. Hij leerde lezen, praten en had vriendjes in de klas. Dat stond opeens op de tocht toen de gemeente vorig jaar, vlak voor de zomervakantie, besloot dat Lennox' uren zouden worden gehalveerd: hij ging van 26 naar 13 uur zorgondersteuning. Onbegrijpelijk, vond moeder Suzanne. Zij deed haar verhaal in programma In het Vizier van de Jager.

De gemeente vond dat sommige ondersteuningsuren onder de verantwoordelijkheid van de school vielen. Die uren zouden dan ook door de school bekostigd moeten worden, onder het mom van passend onderwijs. Daar ging de commissie niet in mee.

"We zijn er super blij mee", zegt Suzanne. Met 13 uur was het volgens haar een behoorlijke puzzel om de ondersteuning rond te krijgen. Lennox krijgt op dit moment met vier verschillende mensen per dag te maken. Deze extra uren bieden een uitkomst en maken de begeleiding makkelijker. In totaal zijn er 18 uren aan zorgondersteuning toegekend.

Gekibbel

Maar het gaat de gemeente niet van harte. In het besluit staat dat, wanneer de volgende aanvraag wordt ingediend, er opnieuw gekeken wordt naar wie voor welk deel van Lennox’ ondersteuning verantwoordelijk is. De gemeente benadrukt dat ze niet voor ondersteuning gaan betalen waarvan zij vinden dat de school ervoor verantwoordelijk is. Het is precies dit gekibbel dat aanleiding was voor Suzanne om haar verhaal te doen bij In het Vizier van de Jager.

In mei moet Suzanne weer een nieuwe aanvraag voor de zorgondersteuning op school indienen bij de gemeente. Ze vreest voor gekibbel over wie voor welk deel verantwoordelijk is. Maar daar is ze nu nog even niet mee bezig: "Even een paar maandjes rust en dan gaan we er weer tegenaan."

Wil je de aflevering van In het vizier van De Jager over Lennox terugkijken? Dat kan hier.

Deel dit artikel