Bevat Video: Video
Ankeiler: NEC maakt de minste overtredingen, De Graafschap schiet opvallend vaak van afstand en Vitesse verliest veel persoonlijke duels. Dit soort feitjes verzamelt Bart Frouws uit Nijmegen.

- NEC maakt de minste overtredingen, De Graafschap schiet opvallend vaak van afstand en Vitesse verliest veel persoonlijke duels. Dit soort feitjes verzamelt Bart Frouws uit Nijmegen. Het is zelfs zijn werk bij Voetbal International.

"Ik snuffel de hele dag de database af op zoek naar voetbalfeitjes. En het kan wat mij betreft niet gek genoeg. Curiosa over rare namen, letters die je nooit ziet in de eredivisie, spelers uit verschillende landen."

Cillessen valt op

Speciaal voor Omroep Gelderland analyseerde Bart de Gelderse clubs. "Bij NEC valt Jasper Cillessen op. Hij heeft één van de hoogste reddingspercentages en hij heeft van alle keepers de meeste clean sheets. Hij voorkomt ook de meeste doelpunten in de eredivisie."

"Dat is lekker", reageert de doelman van NEC. "Maar ik ruil er liever eentje in voor een doelpunt. De enige feiten waar ik echt mee bezig ben, zijn de drie punten."

Van afstand schieten

Bart ziet nog meer opmerkelijks. "Ja, de verdediging van NEC laat de tegenstanders vaak van afstand schieten. Trainen jullie daar specifiek op?" Dat bevestigt Cillessen. "We houden het zeker ver van de goal af, dan wordt het voor mij een stuk makkelijker. Er gaan er ook wel eens een paar stijf in het kruis natuurlijk."

Bekijk de beelden:

En NEC krijgt nauwelijks tegentreffers uit dode spelmomenten. "Een vrije trap tegen Groningen en maar eentje uit een corner", weet de doelman. "Dat was uit tegen Sparta, maar het was dus geen corner. Die werd ten onrechte gegeven."

De keepers van Vitesse

Vitesse valt vooral op door het verval. "Vorig jaar rond deze tijd stonden ze nog vierde met 33 punten en nu hebben ze na achttien wedstrijden nog niet eens de helft."

"En wat betreft verwachte tegengoals doen ze het ook niet best. Dat hadden er zo'n 24 moeten zijn, maar het zijn er 34. Dat ligt vooral aan de keepers. Ze hebben er drie gebruikt, maar die staan alle drie onderin de ranglijst. Dat kost Vitesse bijzonder veel punten. Met het spel dat ze laten zien, zouden ze achtste of negende kunnen staan."

Veel overtredingen

"Qua spel maakt het niet zo heel veel uit als je de trainers vergelijkt. Onder Letsch, de eerste zeven wedstrijden, hadden ze 55 procent balbezit. Bij Cocu is dat 45 procent. Ze zakken wat meer in en proberen de poort op slot te gooien."

"En Vitesse komt het meest in de persoonlijke duels. Ze kleunen er dus flink in, maar hebben van alle ploegen het laagste winstpercentage in de duels. En ze maken het meeste overtredingen, terwijl NEC de meeste overtredingen meekrijgt. Vooral Tannane natuurlijk, hij is vaak slachtoffer van overtredingen."

Voorzetten en afstandsschoten

De Graafschap valt op door twee zaken. "Of ze gaan via de zijkanten en geven voorzetten. Dat doen ze het meeste van alle ploegen in de eerste divisie en de meeste komen van Alexander Büttner. En ze schieten veel van afstand: al 106 keer. Maar er is er maar één ingegaan, wel een hele mooie van Büttner. Bij Vitesse schiet Wittek het meeste van afstand en bij NEC Tannane. Maar bij De Graafschap doet iedereen het, alleen dus met weinig succes."

"En het lijkt of de koppies snel gaan hangen. Alleen NAC verspeelde dit seizoen meer punten na een voorsprong. Maar De Graafschap verspeelde zo al vijftien punten. Ze kunnen dus beter niet op voorsprong komen."

"Wat de trainer wel goed doet, is veel wisselen. De Graafschap heeft de meeste doelpunten door invallers. En ze hebben ook wel pech, want ze raken vaak de lat en de paal. Maar ze krijgen wel teveel doelpunten tegen ten opzichte van de kwaliteit van de kansen die ze tegen krijgen."

Deel dit artikel