Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Hoogleraar jeugdzorg Annemiek Harder (links) in een uitzending van De Week van Gelderland. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Zorgaanbieder Pluryn kampt met financiële problemen. De jeugdzorg die wordt verleend is prijzig en wordt in verschillende gemeenten niet honderd procent gecompenseerd.

- Zorgaanbieder Pluryn kampt met financiële problemen. De jeugdzorg die wordt verleend is prijzig en wordt in verschillende gemeenten niet honderd procent gecompenseerd. Als er niets gebeurt, komt de zorg voor jongeren in gevaar, waarschuwt Pluryn.

In een verklaring zegt de zorginstantie dat 'de jeugdactiviteiten al langere tijd verliesgevend zijn, als gevolg van niet-kostendekkende tarieven in een aantal regio's'. Praktisch gezien komt het erop neer dat Pluryn kosten maakt voor gespecialiseerde jeugdzorg. De gemeenten waarin Pluryn werkt betalen voor die zorgverlening, maar de tarieven die sommige gemeenten hanteren liggen te laag. Pluryn schiet er dus financieel bij in.

"De vergoeding zal op sommige plekken omhoog moeten", bevestigt woordvoerder Wim Mulder. "Dat verzoek hebben we dan ook neergelegd bij een achttal zorgregio's: een verhoging van de tarieven voor dit jaar én compensatie voor het verlies dat we leden in 2022."

Met een aantal zorgregio's heeft Pluryn volgens Mulder al 'goede afspraken' kunnen maken. Met een aantal is dat gedeeltelijk gelukt, met de rest wordt nog gesproken. Mulder wil niet toelichten welke situatie van toepassing is op welke regio. Ook wil hij niet vooruitlopen op de vraag wat de gevolgen zouden zijn, wanneer de gemeenten hun tarieven niet aanpassen naar de wensen van Pluryn. "We hebben er alle vertrouwen in dat we eruit komen", aldus Mulder.

Meer redenen voor zorg

De niet-kostendekkende tarieven zijn niet het enige financiële probleem. Zo moet Pluryn geregeld personeel inzetten dat niet in loondienst is en de organisatie dus extra op kosten jaagt. Het gaat om zzp'ers die ervoor gekozen hebben voor zichzelf te beginnen, omdat ze niet langer de administratieve lasten willen of graag alleen willen werken op momenten dat het hen schikt. Daarnaast zijn de energiekosten voor Pluryn gestegen en is er sprake van een dalende bedbezetting.

Juist de zorginstellingen die de uithuisgeplaatsten helpen, hebben het zwaar

Hoogleraar jeugdzorg Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit zegt dat Pluryn intensieve zorg levert aan een doelgroep met dusdanig complexe problemen, dat daar niet zomaar andere hulp voor te vinden is. "Ze staan niet te springen om het over te nemen", weet Harder. "En Pluryn is niet de enige die in financieel zwaar weer verkeert. Juist de zorginstellingen die de uithuisgeplaatsten helpen, hebben het zwaar. Als die nu wegvallen en de zorg kwijtraken, wie gaat het dan wel doen?"

Hoogleraar jeugdzorg Annemiek Harder (links) in een uitzending van De Week van Gelderland. - Foto: Omroep Gelderland

Transitie in aantocht

Aan de horizon gloren nog meer zorgen. De politiek wil vanaf 2025 toe naar kleinschalige, meer open woonvoorzieningen voor jongeren met complexe problemen. Dat is de gewenste richting, maar zo'n ontwikkeling brengt nog meer kosten mee. Hoogleraar Harder: "Je ziet nu dat er vaak acht, tien of twaalf jongeren tegelijk op een groep zitten. Als die groepen kleiner worden, vier tot zes jongeren bijvoorbeeld, heb je daar extra mensen voor nodig. Die moeten echter wel voor handen zijn."

Wim Mulder van Pluryn benadrukt dat ook in de toekomst goede jeugdzorgd wordt verwacht van zijn organisatie. "Jeugdzorg die aansluit op de transitie die eraan komt. We moeten toe naar kleinschalige zorg, maar dat moet wel gefinancierd worden. Iemand moet het betalen."

Deel dit artikel