Ankeiler: De nieuwe Klavervierpas voor minima in de gemeente Beuningen slaat enorm aan. In amper drie weken tijd kreeg de gemeente al 700 aanmeldingen.

- De nieuwe Klavervierpas voor minima in de gemeente Beuningen slaat enorm aan. In amper drie weken tijd kreeg de gemeente al 700 aanmeldingen. "En dat terwijl we nog maar nauwelijks begonnen zijn met de promotie," zegt wethouder Frans Houben.

Volgens cijfers van het CBS is er in de gemeente Beuningen voor de Klavervierpas een doelgroep van ongeveer 1200 personen. Wethouder Houben hoopt dat de Klavervierpas net zo'n groot succes wordt als onlangs de energietoeslag. Die werd door meer dan 90 procent van de minima aangevraagd, een ongekend hoog percentage. Houben: "We mikken voor de Klavervierpas op de 1000 tot 1200 deelnemers."

Voor kinderen jaarlijks 650 euro beschikbaar

Sinds 1 januari is het Kindpakket en de regeling Meedoen gebundeld in een nieuw en gebruiksvriendelijk passysteem. Inwoners met een bijstandsuitkering krijgen automatisch deze zogeheten Klavervierpas. Met deze pas kunnen zij direct bij een aanbieder hun budget besteden.

De pas werkt als een pinpas. Met de Klavervierpas kan een pashouder meedoen aan sportieve en culturele activiteiten en krijgt men korting bij lokale winkels. De gemeente Beuningen stort jaarlijks een tegoed op de Klavervierpas. Voor volwassenen is het 150 euro per jaar, en voor kinderen 650 euro per jaar. Kinderen hebben daarnaast ook nog recht op een fietsregeling, een laptopregeling en een zwemdiplomaregeling.

Vooral sportkleding en -materialen in trek

Volgens wethouder Houben gebruikt meer dan twee derde van de 700 eerste aanvragers het tegoed op de Klavervierpas voor de aanschaf van sportkleding en sportmaterialen. "De ervaring leert dat in de zomermaanden vooral schoolartikelen in trek zijn," zo zegt Houben.

Mensen met een maandinkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm kunnen de pas aanvragen via de website klavervierpas.nl. De nieuwe pas werkt samen met lokale winkels en verenigingen, waar mensen hun tegoed op de pas kunnen besteden. Voor zowel gebruikers als aanbieders is deelname aan de pas gratis.

Volgens wethouder Houben zijn er voor de Klavervierpas inmiddels al zo'n honderd aanbieders bekend. Dat zijn met name (sport) verenigingen en plaatselijke winkeliers. Volgens Houben ziet de Klavervierpas er neutraal uit en is er bewust gekozen voor een laagdrempelige uitstraling.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel