Ankeiler: De gemeenten in de regio Nijmegen hebben al een groot aantal maatregelen genomen om te bezuinigen op de hoge energiekosten.

- De gemeenten in de regio Nijmegen hebben al een groot aantal maatregelen genomen om te bezuinigen op de hoge energiekosten. Alle maatregelen bij elkaar maken zeker een flink verschil. Toch constateren de gemeenten dat duurzaam omgaan met energie voor veel mensen een continu leerproces is.

De gemeente Beuningen heeft haar medewerkers opgeroepen tot een gedragsverandering. Iedereen moet alert zijn en geen onnodige energie verspillen. Zo letten ook de schoonmakers er op dat de temperatuur laag staat als zij bij een gebouw vertrekken. Volgens de gemeente zijn de mensen goed doordrongen van de situatie, ook al omdat ze privé met dezelfde hoge energiekosten worden geconfronteerd.

LED-verlichting

In Druten en Wijchen is op veel locaties een automatiseringssysteem voor de verlichting geplaatst. Daardoor brandt er alleen licht waar mensen zijn. Een woordvoerster wijst er op dat in beide gemeentehuizen in elke ruimte de temperatuur apart kan worden geregeld.

"Dit zorgt ervoor dat in ruimten waar geen mensen aanwezig zijn de temperatuur laag staat. Daar waar wél medewerkers zijn, wordt gevraagd om de temperatuur niet al te hoog te zetten," aldus de woordvoerster. In het vastgoed van de gemeente Beuningen is veelal de zuinige LED-verlichting aangebracht.

Energiecoördinator zoekt bezuinigingsmogelijkheden

In Wijchen wordt de ontvangstruimte in het Huis van de gemeente multifunctioneel gebruikt. Namelijk als ontvangsthal, als tussenruimte naar de vergaderzalen en als kantine. Op deze manier is er maar één ruimte nodig die moet worden verwarmd. In Druten is de hal niet zo groot en worden er delen met schuifdeuren dicht gehouden.

"We hebben ook een operationele energiecoördinator aangesteld, die het verbruik van de gemeentelijke gebouwen analyseert", zegt de woordvoerster. Deze coördinator stelt ook vast welke besparingen er verder nog mogelijk zijn. Daarnaast maakt de coödinator afspraken met de gebruikers van het gebouw en draagt zorg voor de uitvoering van duurzame maatregelen.

Al veel maatregelen genomen

Duurzaam handelen zal volgens de gemeente meer in de genen moeten gaan zitten van alle gebruikers. Druten en Wijchen gaan als vastgoedeigenaar hierin faciliteren door de gebruikers op gedragsniveau te ondersteunen en te onderwijzen. Bovendien wordt de techniek zo aangepast, dat verkeerd gebruik bijna automatisch wordt vermeden.

In het verleden zijn al veel maatregelen genomen om te bezuinigen op energie, maar ook in de toekomst blijven we dit doen. Dit is een continu proces, zo stelt de woordvoerster. Zo is men bijvoorbeeld bezig om oude CV ketels te vervangen door warmtepompen en worden de gemeentelijke panden steeds beter geïsoleerd.

Thermostaat in alle gemeentelijke panden op 19 graden

In de gemeente Nijmegen is de thermostaat in alle dienstgebouwen op 19 graden gezet. De verwarming is nergens lager dan die 19 graden. Verder wordt gekeken hoe men zoveel mogelijk ambtenaren bij elkaar kan zetten. Daardoor staan andere ruimten tijdelijk leeg en hoeft daar dus niet te worden gestookt.

De gemeente Nijmegen heeft inmiddels al heel wat isolatiemaatregelen genomen om energie te besparen. Het gemeentelijk vastgoed heeft in dit opzicht ook een voorbeeldfunctie naar de rest van de stad.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.