Bevat Video: Video
Ankeiler: Steeds meer bibliotheken delen geen boetes meer uit als leden de boeken niet op tijd terugbrengen.

- Steeds meer bibliotheken delen geen boetes meer uit als leden de boeken niet op tijd terugbrengen. De bieb in Druten is als een van de eersten al sinds 2014 gestopt met het uitdelen van boetes. De overige bibliotheken in onze regio werken nog wel met een boetesysteem.

Vergeten een boek terug te brengen? Geen probleem! Steeds meer bibliotheken in Nederland zijn gestopt met het beboeten van leden, die te laat of helemaal niet een boek hebben teruggebracht. Zo ook de bibliotheek in Druten, die als een van de eersten in 2014 al is gestopt met het uitdelen van boetes. Zo’n 60% van de Nederlandse bibliotheken is al gestopt. Volgen er meer in onze regio?

BiblioPlus en Rivierenland begonnen officieel met de afschaffing. Na 2014 stegen het aantal bibliotheken met dit nieuwe beleid fors. In 2017 waren 34% van de bibliotheken boetevrij, in 2019 46% met nu in 2023 al zo’n 60%. Deze bibliotheken kunnen kiezen uit twee mogelijkheden: 1) Bibliotheken hebben een topabonnement waarbij tegen extra betaling geen te-laat-geld betaald hoeft te worden en 2) bibliotheken die kinderen geen boete laten betalen.

Vriendelijke mail

Bibliotheek Riverenland deelt aan geen van hun leden boetes uit. “Op een gegeven moment begon er een hoop ‘chagrijn’ op te leven bij klanten, met veel druk om boeken op tijd terug te brengen.”, geeft Sander Voerman van Rivierenland aan. Volgens hem ontstond er een barrière om lid te worden en vonden mensen het veel gedoe met het terugbrengen van boeken. Rivierenland ging opzoek naar een alternatief en startte in 2014 met een ander soort beleid. Sander geeft aan dat de bibliotheek heeft ingezet op een simpel abonnement: 4 weken lenen met daarbovenop nogmaals 4 weken. “Als mensen te laat zijn krijgen zij eerst een vriendelijke mail met daarin het verzoek om het boek terug te brengen. Mocht dit niet gelukt zijn, krijgen mensen een tweede mail. Als er dan nog niets is gebeurd, sturen we een factuur om het boek definitief aan te schaffen. Vaak wordt dan het boek gewoon al teruggebracht.”, vult Sander aan. Gebleken is dat mensen na de eerste mail vaak de boeken al terugbrengen. Zelden is voorgekomen dat er een incasso aan te pas moest komen. Ook is het aantal leden met zo’n 30% gestegen sinds het nieuwe beleid. Dat is in absolute aantallen zo’n 15.000 leden extra.

Eigen onderzoek

Bibliotheek Gelderland Zuid geeft echter aan niet mee te werken aan dit hernieuwde beleid. Zij kiezen ervoor nog steeds boetes uit te delen aan hun leden. “Wij hebben ervoor gekozen om voorkeur te geven aan andere projecten. Zoals op elke basisschool een bibliotheek te krijgen.” Aldus Bert Hogemans van bibliotheek Gelderland Zuid. Ook laat Hogemans weten het nog niet van groot belang te vinden om over te stappen naar een systeem zonder boetes. “Ik lees overal in de media dat het meer leden oplevert als je geen boetes meer uitdeelt en dat het goed werkt, maar uit ons onderzoek komt dat niet.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.