Ankeiler: De Vierdaagsekoorts komt op gang. De inschrijving voor het wandelevenement is vandaag geopend voor mensen die de 4Daagse al eens liepen. En daar zitten soms hele bekende lopers tussen.

- De Vierdaagsekoorts komt op gang. De inschrijving voor het wandelevenement is vandaag geopend voor mensen die de 4Daagse al eens liepen. En daar zitten soms hele bekende lopers tussen.

Frans Bauer zei eind vorige week te overwegen de 4Daagse te lopen. Als de volkszanger dat echt wil gaan doen, moet hij over drie weken (op maandag 13 februari) zijn slag slaan. Dan kunnen ook mensen zich inschrijven die niet eerder hebben meegedaan.

Bauer kan, als hij zich aanmeldt, in een illuster rijtje BN'ers terecht komen. Een collega van Frans, Ronnie Tober uit Bennekom, deed zelfs meerdere keren mee. Dat allemaal ter promotie van zijn Ronnie Tober Foundation. In dit kader bracht hij jaarlijks een wandellied uit, waarvan de verkoopopbrengsten volledig naar de Foundation gaan.

Rasechte Nijmegenaar Willibrord Frequin, vorig jaar overleden, liep in 2016 met succes de wandeltocht op zijn Italiaanse schoentjes. Hij was toen 74 jaar.

"Dat was eens maar nooit meer", zei hij destijds tegen RTL Boulevard. "De Vierdaagse is net als het leven: je moet gewoon doorgaan, gewoon doordouwen. Iedereen liep te zeiken over die schoentjes, maar ik blijf er toch op lopen. Ik loop er altijd op, dus mij krijg je niet in sportschoenen."

Jamai Loman liep in 2019 door Nijmegen en omgeving. De presentator deed mee om geld in te zamelen voor zijn stichting Overwinnaars. Jamai liep samen met zijn zwager met succes de 50 kilometer.

"We hebben het gewoon gehaald! De medaille hangt al om en we hebben meer dan 10.000 euro opgehaald", schreef hij destijds op Instagram.

Koninklijk bezoek

In 1967 liep prins Claus de 4Daagse. Samen met drie vrienden legde het lid van het Koninklijk Huis vier keer vijftig kilometer af. Ter voorbereiding liep de prins zo’n kleine 600 kilometer door Nederland, zo staat op de website van het Huis voor de Nijmeegse geschiedenis.

Claus zei in 1991 over zijn deelname: "Ik was gewaarschuwd. Maar juist daarom ook goed voorbereid. De mensen langs de wandelroutes, buiten en binnen de dorpen, droegen veel bij tot de ontspannen en vrolijke sfeer. Een lid van het Koninklijk Huis doet mee aan de Vierdaagse. Het leek iets bijzonders te zijn."

"Er werd gejuicht en gastvrijheid aangeboden om even uit te rusten. Enkele keren hebben wij daar dankbaar gebruik van gemaakt. Eén stop herinner ik mij nog goed: wij lagen met z'n vieren op de grond in de zitkamer van een boerderij, de voeten bloot, de benen omhoog en deden ons te goed aan kostelijke kersen, die onze gastvrouw had aangeboden. De doortocht te Elst dreigde in een (uitermate vriendelijke) volksoploop te ontaarden. Maar na de eerste dag raakte men aan de 'rare vogel' gewend en liet men ons rustig lopen."

'Trainen is niet zo leuk'

Een zeer ervaren deelneemster is Dionne Stax. De televisiepersoonlijkheid liep vorig jaar voor de twaalfde keer de 4Daagse uit. Trainen voor het evenement vindt ze niet leuk, maar de vier dagen in Nijmegen gaan het vaak gemakkelijk af. "Ik doe wat ik altijd doe", zegt ze daar over.

Op dag één van de inschrijving van dit jaar hebben al ruim 8000 wandelaars zich aangemeld. Dat zijn er duizend meer, in vergelijking met 2022. Marsleider Henny Sackers noemt dat positief.