Bevat Video: Video
Ankeiler: Monteurs van energiebedrijf Liander zijn dinsdagochtend even na achten begonnen met werkzaamheden aan het stroomnet in Nijmegen.

- Monteurs van energiebedrijf Liander zijn dinsdagochtend even na achten begonnen met werkzaamheden aan het stroomnet in Nijmegen. Bewoners en bedrijven in de binnenstad krijgen daarmee te maken. Donderdag gaat de stroom er voor een aantal bedrijven en huizen af.

De capaciteit is bereikt. Meer stroom dan nu kan er in de binnenstad van Nijmegen niet door de elektriciteitsleidingen en transformatorhuisjes heen. En dat terwijl er binnenkort nieuwbouwwoningen om extra stroom vragen. "Een noodzakelijke ingreep", bevestigt Liander. "Maar ook een hele noodzakelijke om iedereen van stroom te kunnen blijven voorzien."

Zondag waren al de eerste voorbereidende werkzaamheden. Afgelopen dinsdag en deze donderdag zijn de werkzaamheden zo ingrijpend dat de stroom er enkele keren vanaf moet om de monteurs veilig te laten werken. Dinsdag beperkte zich dat tot twee keer een kwartier. Donderdag gaat voor een aantal bedrijven en huizen de stroom er helemaal af.

Dikkere kabels, zwaardere meters

Volgens Marloes de Vink van Liander moet de middenspanningsruimte, zoals een transformatorhuisje eigenlijk heet, worden uitgebreid. "Dikkere kabels, zwaardere meters: het is best een klus. Maar we moeten er voor zorgen dat onze elektriciteitsnetten klaar zijn voor de duurzame toekomst. Deze elektriciteitshuisjes doen al vele decennia hun werk, maar aanpassing aan de nieuwe tijd is ondertussen hard nodig."

Aggregaat

Dat het voor overlast gaat zorgen is duidelijk. Huizen en bedrijven krijgen enkele dagen te maken met stroomonderbrekingen. Soms zelfs enkele uren lang. Winkeliers in het gebied zijn dan ook niet blij.

Liander hoopt de overlast tot een minimum te beperken, maar adviseert ondernemers om een aggregaat te regelen. "Dit soort werkzaamheden moet in de toekomst nog vaker worden uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat iedereen toegang houdt tot een betrouwbare energievoorziening", geeft de woordvoerder alvast een waarschuwing af.

Meer over

Deel dit artikel