Lead image 1:
Lead image TXT 1: Recht door de vijver in op het Takenhofplein. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Klemvast onder de Oversteek. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Uit de bocht in de tunnel. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Je moet toch echt linksaf, maar de navigatie zegt rechtsaf. En als rechtsaf inderdaad je normale route is, dan bestaat de kans dat je met je auto brokken maakt.

- Je moet toch echt linksaf, maar de navigatie zegt rechtsaf. En als rechtsaf inderdaad je normale route is, dan bestaat de kans dat je met je auto brokken maakt. Het ging de afgelopen tijd meerdere keren mis op Gelderse wegen doordat gewoonte en navigatie niet langer overeenkwamen met nieuwe verkeerssituaties. We zetten er een paar op een rij.

Een oude oprit naar de A12 bij Ede is al een tijd niet meer in gebruik. Maar door verouderde navigatiesoftware belandden automobilisten toch op deze doodlopende weg, met alle brokken van dien. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ziet overeenkomsten tussen deze gevallen. "Een blind vertrouwen op de navigatie is een van de oorzaken. We zijn zo gewend dat het altijd automatisch goed gaat, dat we helemaal niet meer opletten. Het is net als bij de uitvinding van de rekenmachine, toen zijn we gestopt met uit ons hoofd rekenen. En met de komst van navigatie zijn we gestopt met kijken waar we zijn en nadenken. En als er dan iets in de omgeving verandert, dan kan het heel echt fout gaan."

Recht door de vijver in

Recht door de vijver in op het Takenhofplein - Foto: Omroep Gelderland

Het Takenhofplein in Nijmegen lijkt een soort automagneet. Daar belandt geregeld een auto in de vijver. Bij een blik in onze archieven van bestuurders die in het water van de fontein op het Takenhofplein belandden, vallen twee dingen op: ze gebeurden in het donker en/of bestuurders hadden gedronken. In één geval raakte de automobilist vermoedelijk onwel.

Klemvast onder de brug

Klemvast onder de Oversteek - Foto: Omroep Gelderland

In totaal 14 vrachtwagens hebben zich de afgelopen jaren klemgereden in de tunnel onder de Oversteek in Nijmegen. Tot 2,9 meter kun je daar makkelijk onderdoor, maar als je wagen hoger is moet je toch echt een andere route nemen. Toch waren er chauffeurs die dachten dat het wel zou gaan.

Uit de bocht in de tunnel

Uit de bocht in de tunnel - Foto: Omroep Gelderland

In de Arnhemse Willemstunnel is het gewoon opletten geblazen. Door het hoogteverschil en de scherpe bocht ligt een ongeluk op de loer. Ondanks maatregelen gebeurden er in vijf jaar tijd meer dan 25 ongelukken. De wanden zijn rond dus als je een wand raakt, gaat de auto vrijwel zeker op z'n kant of op het dak.

De trap af in Varsseveld

De trap af in Varsseveld - Foto: 112 Achterhoek

In Varsseveld wordt een trap naast een parkeerterrein structureel over het hoofd gezien. Je kunt alleen van het parkeerterrein af zoals je er ook gekomen bent. Maar als je op het parkeerterrein staat, lijkt de trap helemaal niet op een trap. Je denkt dat je gewoon weg kan rijden, maar dat is dus niet zo.

Linksaf het water in

Linksaf het water in - Foto: Omroep Gelderland

Op de Sint Jansbeek in Arnhem zijn aardig wat auto's het water ingereden. Nadat de beek in 2017 weer is geopend bleek dat voor veel bestuurders een probleem. Nadat er bloembakken en keien werden geplaatst, werd dat probleem opgelost. Daarna ging alleen nog een fietser het water in.

Meer over

Deel dit artikel