Lead image 1:
Lead image TXT 1: Oscar schittert op het ijs. Foto: IJshockeyfoto.nl
Ankeiler: Het was een heel winters plaatje: afgelopen zondag werd in Triavium in Nijmegen de eerste para-ijshockeywedstrijd van de provincie gespeeld.

- Het was een heel winters plaatje: afgelopen zondag werd in Triavium in Nijmegen de eerste para-ijshockeywedstrijd van de provincie gespeeld. Een half jaar geleden maakte Oscar de Kunder zijn droom werkelijkheid toen hij een para-ijshockeyteam samenstelde.

“Het is voor 95 procent hetzelfde als normaal ijshockeyteam, maar er zijn een paar dingen anders”, legt Oscar uit. “Het enige echt grote verschil is dat we in een slee zitten in plaats van op schaatsen staan.”

Van verslaggever naar speler

Oscar is groot fan van ijshockey. En van de Nijmeegse Devils al helemaal. 25 jaar lang kwam hij in Triavium als verslaggever voor verschillende omroepen, nu is hij zelf onderwerp van de verhalen. “Ik had dit nooit verwacht. Ik sta ook pas sinds kort op het ijs. Voordat para-ijshockey in mijn leven kwam, had ik dit nog nooit gedaan.”

In 2021 zag Oscar op Facebook een oproep voor een clinic para-ijshockey in Dordrecht voorbijkomen. Vanaf het eerste moment dat hij in de speciaal voor para-ijshockey ontworpen slee ging zitten, was hij verkocht: “Het was echt een unieke ervaring. Ik wist niet dat ik ooit het ijs op zou kunnen.”

Aankloppen bij Triavium

In Nederland was het tot een paar maanden geleden alleen nog maar mogelijk om in Dordrecht en Amsterdam te para-ijshockeyen. Dat vond Oscar een stukje te ver en daarom besloot hij bij Triavium aan te kloppen.

“Het is best een duur grapje,” lacht Oscar. “De sleeën worden bijvoorbeeld alleen nog maar in Canada gemaakt. Daarom heb ik eerst twee clinics georganiseerd samen met de gemeente Nijmegen, Unisport en de teams uit Dordrecht en Amsterdam. Dit deden we om te kijken of er überhaupt animo was.”

En die was er. In totaal kwamen 28 laaiend enthousiaste mensen naar de clinics van Oscar. Zo wist hij iedereen ervan te overtuigen dat een para-ijshockeyteam een aanwinst voor Triavium zou zijn. Er werd subsidie aangevraagd, een team samengesteld en alle benodigdheden werden besteld. Niet veel later waren de AHOUD Devils Nijmegen een feit.

Oscar schittert op het ijs. - Foto: IJshockeyfoto.nl

Omdat Oscar met spasme is geboren en een centrale verlamming heeft, loopt hij in het dagelijks leven achter een rollator. Hoewel hij zelf niet wist hoe het voelde om te ijshockeyen, keek hij zijn hele leven al graag naar de wedstrijden van de Devils: “Verslag doen is heel leuk, maar zelf ijshockeyen is geweldig.”

Internationale concurrentie

Omdat er momenteel maar drie para-ijshockeyclubs in Nederland zijn, is het niet gemakkelijk om wedstrijden te spelen. Ook hiervoor bedacht Oscar een oplossing: “Ik heb teams gewoon een mailtje gestuurd. Eentje naar Antwerpen bijvoorbeeld en eentje naar Manchester. Het team uit Antwerpen was afgelopen week bij ons en het team uit Manchester komt binnenkort een weekendje naar Nijmegen.”

Deel dit artikel