Ankeiler: Wandelen is trendy. Zo vertelde Frans Bauer deze week dat zijn vrouw Mariska en hij dagelijks zo’n twee uur lopen.

- Wandelen is trendy. Zo vertelde Frans Bauer deze week dat zijn vrouw Mariska en hij dagelijks zo’n twee uur lopen. De zanger zei zelfs van plan te zijn om de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar te gaan lopen. Volgens wandelcoach Fons Aranda zou dat voor iedereen een goed idee zijn.

In coronatijd ging heel Nederland aan de lange wandelingen en korte wandelingen, ook bekend als ‘lawa’s’ en de ‘kowa’s’. We zijn echter niet gestopt met wandelen toen de wereld weer open ging. Wandelen is populair en daar zijn wandelexperts blij mee.

“Door wandelen voel je je gewoonweg beter”, stelt Fons. “Als je een knoop in je maag hebt, lost die als het ware op door te bewegen. Dat is natuurlijk niet echt zo, maar zo voelt het wel.”

De combinatie van frisse lucht en bewegen

Mariska Bauer werd vorig jaar getroffen door een herseninfarct. Volgens Fons is wandelen een goede manier om je door zo’n moeilijke tijd heen te slepen: “Ik heb zelf een depressie gehad en wanneer ik in die periode buiten was, voelde alles een stuk minder zwaar. Wandelen lost je problemen natuurlijk niet letterlijk op, maar het kan je wel helpen."

“Je kunt tijdens het wandelen je emoties meer de ruimte geven. Ik wandel zelf graag in de natuur, want bomen veroordelen niet. De combinatie van frisse lucht en bewegen, werken helend.”

De 4Daagse

In het interview met RTL Boulevard gaf Frans Bauer aan dat de kans bestaat dat hij zich dit jaar aanmeldt voor de 4Daagse. Het wandelevenement vindt plaats in juli en volgens Fons ben je nog niet te laat als je nu begint met trainen. “Het is voor iedereen haalbaar,” beweert hij. “Als je er echt voor gaat en nu begint met oefenen, moet het je gewoon lukken.”

En ook volgens marsleider van de 4Daagse Henny Sackers zou Frans dit moeten kunnen: "Met goede schoenen kom je al een heel eind. De meeste mensen beginnen in januari met trainen, dus het is nog niet te laat."

Voorkom onaangename verrassingen

Omdat afgelopen jaren gebleken is dat het weer nog wel eens van grote invloed kan zijn tijdens de 4Daagse, geeft Sackers als tip om veel te oefenen: "Wandel een keer in de regen en een keer als het enorm warm is. Wandel ook op zowel drukke als rustige plekken. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan."

Als Frans Bauer dit jaar ook daadwerkelijk mee wil lopen, dan zal hij zich gewoon net als ieder ander moeten aanmelden. "Nee, we doen niet aan voorkeursbehandelingen voor bekende Nederlanders," vertelt Sackers. Iedereen, en dus ook Frans Bauer, kan zich vanaf maandag 23 januari inschrijven voor het wandelevenement van het jaar.

Deel dit artikel