Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Anneke tijdens haar show in Helmond op 17 januari. Foto: Rick van Elk / RN7
Ankeiler: "Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush". Onder die allesomvattende titel reist de Brabantse metalkoningin momenteel het land door langs diverse theaters.

- "Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush". Onder die allesomvattende titel reist de Brabantse metalkoningin momenteel het land door langs diverse theaters. Het is een reprise van een eerdere reeks optredens in 2022. Deze winter zijn er nog eens veertig optredens aan vastgeplakt, voor een groot deel alweer uitverkocht. Vrijdagavond staat ze in een afgeladen stadsschouwburg in Nijmegen.

Anneke van Giersbergens carrière krijgt een flinke kick-off als ze op 22-jarige leeftijd wordt aangetrokken als frontvrouw van The Gathering. Dat was even wennen voor het publiek: een bijna huppelend meisje, midden in de langharige metal mannenwereld. Mede door haar zangkunsten en toewijding aan de band, werd ze al snel met open armen ontvangen en groeide ze zelfs uit tot voorloper in de zogeheten female fronted metalwereld. Sharon den Adel (Within Temptation), Simone Simons (Epica), Charlotte Wessels (voormalig Delain) en zelfs Floor Jansen (Nightwish); stuk voor stuk was Van Giersbergen een groot voorbeeld voor deze inmiddels wereldartiesten.

Anneke tijdens haar show in Helmond op 17 januari - Foto: Rick van Elk / RN7

The Red Shoes

Maar ook zelf heeft deze metal-coryfee zo haar idolen. Haar grootste voorbeeld vindt ze als tiener in Kate Bush. "Haar persoonlijkheid spreekt mij erg aan", vertelt Van Giersbergen in gesprek met presentator Mike Arntz van RN7. "Er is eigenlijk niemand die dit soort muziek maakt en op deze manier kan zingen. Dus haar timbre, haar stemgeluid en de manier waarop ze dat gebruikt. Je hoort bijvoorbeeld in die producties, als je goed naar een liedje luistert dat opgenomen is in de studio - dat heeft heel veel lagen met allerlei instrumentaria - daar zit bijvoorbeeld ook heel veel zang in de achtergrond. Dus zij kan haar stem ook als een soort instrument, als een soort keyboard inzetten. Dat is heel boeiend om naar te luisteren."

Zelf is Van Giersbergen binnen het oeuvre van Bush aangehaakt bij de plaats The Red Shoes uit 1993. Een relatief minder succesvol album, maar voor haar toch heel bijzonder. "Het is een heel goed album en voor mij natuurlijk persoonlijk ook te gek. Daar kon ik echt op wachten, als ze dan een album ging uitbrengen en dan naar de winkel en kopen... Dat heeft dus een persoonlijk dingetje voor mij, waarom het één van mijn favorieten is."

Geen coverband

Wie denkt dat Van Giersbergen de muziek van Kate Bush één op één overneemt in haar show, heeft het mis. Ze maakt er wel geheel haar eigen arrangement mee. "Dat vond ik wel belangrijk. We hadden het net al even over de producties van Kate Bush. Daar zitten heel veel lagen in. Dát is sowieso al iets dat je niet kunt nabootsen op een podium met vier mensen. En ik heb ook een ander soort stem. Ik kan de hoogtes aan, dat is fijn, maar ik heb natuurlijk een ander type stem."

Tot eind april reist Anneke nog langs diverse theaters in het land. Na Nijmegen is Oss de eerstvolgende locatie waar nog tickets voor verkrijgbaar zijn. Overige data en locaties zijn te vinden via annekevangiersbergen.com.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel