- Geschreven door Frank Hollaar
Megaklus Werkbedrijf: Extra ondersteuning 3500 bijstandsgerechtigden
- Ankeiler: Het grootste deel van het klantenbestand van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen kan niet eenvoudig worden geleid naar (vrijwilligers)werk of activiteiten.

REGIO - Het grootste deel van het klantenbestand van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen kan niet eenvoudig worden geleid naar (vrijwilligers)werk of activiteiten. Er spelen veel problemen bij deze doelgroep op fysiek, psychisch en financieel gebied. Dit beeld wordt nog eens bevestigd door het project "Doe je mee", dat ruim één jaar geleden van start is gegaan.
In drie jaar tijd komen zo'n 3500 personen in aanmerking voor Doe je Mee. In het kader van dit project zijn inmiddels ruim 1100 mensen met een advies teruggekoppeld naar hun gemeente. Het Werkbedrijf ligt nu redelijk op schema. Het project loopt drie jaar, van november 2021 tot november 2024.
Uitgebreide gesprekken met alle mensen
De grote winst van Doe je Mee is dat er weer eens uitgebreid wordt gesproken met álle mensen die een uitkering hebben via de participatiewet, zo meent een woordvoerster van het Werkbedrijf. Voor veel mensen is het jaren geleden dat er serieus met hen is gepraat over welke ondersteuning ze nodig hebben. Daarbij wordt gekeken naar alle vormen van ondersteuning op allerlei leefgebieden.
Dankzij Doe je Mee worden mensen serieus gehoord en wordt er in een open gesprek oprecht naar hen geluisterd. De klanten waarderen dit enorm en vinden het fijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen, zegt de woordvoerster.
Gemeente krijgt goed beeld klantenbestand
Bij het intakegesprek voor Doe je Mee staat het persoonlijk leren kennen van de deelnemers centraal en worden hun situatie en mogelijkheden in kaart gebracht. Dit vertalen deelnemer en coach gezamenlijk in een plan voor een vervolgtraject. Dit is een gigantische klus, waar een groot aantal consulenten, participatiecoaches en klantmanagers voor wordt ingeschakeld. Het gaat tenslotte om 3500 bijstandsgerechtigden in een periode van drie jaar.
De woordvoerster constateert dat de meeste klanten al ondersteuning hebben bij hun problemen en noemt dat een positief gegeven. Doe je Mee zorgt ervoor dat de deelnemende gemeenten ook een heel goed beeld krijgen van hun klantenbestand.
Overgebleven klanten behoeven meer begeleiding
Door de bestaande personeelstekorten in de maatschappij heeft het Werkbedrijf de laatste tijd relatief vrij veel mensen aan werk geholpen en in dat opzicht functioneert het dus prima. Het gevolg is wel dat het overgebleven klantenbestand steeds zwaarder wordt en langer begeleiding nodig heeft, ook na plaatsing op een baan.
De woordvoerster: "Klanten die goed bemiddelbaar zijn, vinden in deze tijd van personeelstekorten zelf werk en komen niet meer zo snel in een participatiewet-uitkering terecht."
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.