Bevat Video: Video
Ankeiler: In blinde paniek en schreeuwend ‘hij is dood, hij is dood’.

- In blinde paniek en schreeuwend ‘hij is dood, hij is dood’. Zo kwam volgens Bas Nab een vriend van de 19-jarige Arnhemmer, die zondagmiddag onder stroom kwam te staan, zijn café in Valburg binnenrennen. De eigenaar van café de Viersprong twijfelde geen moment en rende gelijk naar buiten om de jongeman te helpen.

“Toen ik bij de auto kwam zag ik een jongen zwaargewond achterin liggen. Hij begon te 'gaspen' (een reactie van het lichaam op laag zuurstofgehalte in de hersenen, red.), toen heb ik hem de auto uitgetrokken en ben ik hem gaan reanimeren”, vertelt kroegeigenaar en oud-brandweerman Bas Nab.

Al snel waren de hulpdiensten ter plaatse. “Binnen 30 seconden kreeg ik hulp van een brandweerman en een minuut later was de politie er ook. En kort daarna de ambulance. Dat was heel snel. In de ambulance had de jongen gelukkig weer een hartslag.”

'Zagen hem door de lucht vliegen'

Het ging mis nadat de jongen in aanraking is gekomen met een bovenleiding van de Betuweroute. Bas dacht in eerste instantie dat de jongens koperdiefstal wilden plegen, maar ze vertelden hem dat ze graffiti wilden spuiten. “Ze vertelden dat ze op de Betuwelijn waren geweest en één van hen op de wagon is geklommen, en toen te dicht bij de hoogspanningsleiding is gekomen. Hij is gewoon weggeslagen. De jongens hoorden een knal en zagen hem door de lucht vliegen en 4,5 meter naar beneden vallen. En hebben hem vervolgens in een kleine Peugeot 107 moeten slepen. Dit is voor hen zwaar traumatisch”.

Hij vindt dan ook dat de jongens niet moeten worden veroordeeld, maar er empathie voor hen moet zijn. “Natuurlijk hebben ze iets gedaan wat niet mag, maar ze zijn nog zo jong, eigenlijk nog kinderen. Ik heb in mijn 26 jaar bij de brandweer nog nooit zoveel paniek gezien. Ze waren helemaal in shock en er slecht aan toe. Zij verdienen geen veroordelende reacties, het is voor die jongens en hun ouders al erg zat.”

Dubbeltje op zijn kant

Hoewel Bas terugkijkt op een zeer heftig incident, vindt hij het fijn dat hij hulp heeft kunnen verlenen. “Ik ben zo blij dat ze hier bij mij voor de deur stonden, dat heeft echt zo moeten zijn. Het is een dubbeltje op zijn kant geweest. Er zat 25.000 volt stroom op de leiding en 600 ampère, normaal gesproken ben je dan op slag dood. Ik hoop dat het slachtoffer het overleeft en geen blijvend letsel overhoudt. En dat de andere jongens de traumahulp krijgen die ze nodig hebben.”

'Kan niet uit het niets komen'

Spoorbeheerder ProRail laat in een reactie weten het verschrikkelijk te vinden wat er met de Arnhemmer is gebeurd. Ook laat de organisatie weten al langere tijd te waarschuwen voor de gevaren van het gebied rondom een spoor.

"Ieder jaar hebben we een veiligheidscampagne, dus dat een trein gevaarlijk is, kan niet uit het niets komen. Ik wil echter niet met een belerend vingertje gaan wijzen, want het is voor iedereen nu wel duidelijk wat er kan gebeuren", aldus een woordvoerder.

De politie wil niet bevestigen of het slachtoffer inderdaad de intentie had om graffiti te gaan spuiten.

Bekijk de beelden van zondag:

Deel dit artikel