- Geschreven door Karel de Jong, Omroep Gelderland
Blunderende oncoloog mag van rechter haar werk blijven doen
- Ankeiler: De voormalig oncoloog van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis krijgt vijf waarschuwingen en één berisping van het medisch tuchtcollege in Zwolle.

NIJMEGEN - De voormalig oncoloog van het Nijmeegse Radboud ziekenhuis krijgt vijf waarschuwingen en één berisping van het medisch tuchtcollege in Zwolle. Maar ze mag haar werk wel blijven uitvoeren. Jeroen Geertsen uit Nijmegen vindt dat onbevredigend. Zijn vader overleed in 2018 kort nadat bij hem kanker was geconstateerd. In die zaak is één van de klachten gegrond verklaard.
Er waren in totaal twaalf zaken aangespannen door nabestaanden en een patiënt.
Tienduizend ongelezen berichten
Het ging daarbij onder meer zaken die de oncoloog volgens hen over het hoofd had gezien zoals laboratoriumtuitslagen en het feit dat de arts in het interne berichtensysteem 10.000 ongelezen berichten had staan. Daardoor zat ze soms met een scan van een tumor voor zich terwijl er al een actuelere opname was, zo vertelde advocaat Bram Janssen eerder.
Toch ziet het medisch tuchtcollege geen patroon in het handelen van de oncoloog. Bram Janssen begrijpt daar niets van. "Bovendien vormen deze twaalf zaken maar het topje van de ijsberg. Er zijn eerder bij 45 zaken fouten vastgesteld."
De vader van Jeroen droogde uit
De vader van Jeroen Geertsen klaagde erover dat hij zo moe was, maar dat hoorde volgens de oncoloog gewoon bij zijn ziektebeeld. Later bleek dat hij dusdanig verhoogde calciumwaardes in zijn bloed had, dat hij aan het uitdrogen was. Het tuchtcollege verwijt het de oncoloog dat ze hier destijds geen onderzoek naar heeft laten doen.
Dat de oncoloog de vader van Jeroen eerst nog de Vierdaagse liet lopen, voordat ze zou starten met de behandeling is volgens het tuchtcollege niet relevant omdat de behandeling hierdoor maar negen dagen later zou zijn begonnen. Uiteindelijk ging het helemaal niet door, omdat Jeroens vader ineens zo snel achteruit ging en twee maanden later overleed.
Niet ingeschreven in medische registers
De oncoloog moest zich onder meer verantwoorden voor het feit dat ze enige tijd zonder inschrijving in het BIG-register heeft gewerkt en ook een tijd zonder inschrijving in het register voor medisch specialisten. Op zichzelf ernstig genoeg voor een berisping, zo oordeelt het tuchtcollege. Maar omdat het maar zo’n korte periode was blijft het bij een waarschuwing.
Nabestaande Jeroen Geertsen heeft het daar dus moeilijk mee: "Ze is er vanaf gekomen met een aantal waarschuwingen en een berisping. In ieder geval is het gegrond verklaard en is het aan de wetgever wat voor strafmaat daar tegenover staat. En die is in mijn ogen mild."
De oncoloog was niet bij de uitspraak aanwezig. Haar advocaat gaf eerder te kennen nog niet met de media te willen praten.