Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Neem eens een glas water in plaats van een glas frisdrank, zegt de expert. Foto: Stephan Müller via Pexels
Ankeiler: Januari is voor veel mensen het startpunt van een nieuw begin: een leven zonder roken, een maand zonder alcohol of het moment waarop de kilo's er echt af moeten.

- Januari is voor veel mensen het startpunt van een nieuw begin: een leven zonder roken, een maand zonder alcohol of het moment waarop de kilo's er echt af moeten. In die laatste categorie deden vorig jaar liefst 2,5 miljoen mensen een poging af te vallen. En daar komen er dit jaar weer een hoop bij.

Diëtist Maria Sahakian uit Nijmegen zegt het drukker dan ooit te hebben. De coronapandemie lijkt daar een rol in te hebben gespeeld. "Sinds die tijd is het aantal mensen dat zich bij mij meldt echt explosief gestegen", zegt ze. "Ter illustratie: vóór corona werkte ik alleen, maar inmiddels heb ik twee mensen in dienst genomen."

Telefoon staat roodgloeiend

Meer mensen dan voorheen lijken een poging te doen af te vallen. "Mensen trekken denk ik zelf eerder aan de bel bij een diëtist en ze worden ook sneller doorverwezen door de huisarts. De telefoon staat bij ons roodgloeiend, het is voor ons aanpoten", zegt Sahakian.

Uit onderzoek van Multiscope komt naar voren dat, van de 2,5 miljoen mensen die vorig jaar een poging deden gewicht te verliezen, een aanzienlijk deel koos voor een koolhydraatarm dieet. Daarbij focus je je op de inname van zo weinig mogelijk koolhydraten. "Het geeft snel resultaat en houdt je motivatie hoog", zegt Sahakian, die ook een kanttekening plaatst. "Soms nemen mensen juist te weinig koolhydraten, terwijl je ze wel gewoon nodig hebt. Daar slaan veel mensen de plank mis: na een tijdje gaan ze terug naar hun oude niveau en komen ze snel weer aan."

Switch eens van witte pasta naar volkoren pasta en van frisdrank naar water
Anne Lutgerink van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft allerlei manieren om mensen te helpen gezonder en bewuster te eten. De bekende Schijf van Vijf is daarvoor een handvat. "Maar volledig volgens die Schijf van Vijf eten is, als je dat helemaal niet gewend bent, best een grote stap", zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. "In zo'n geval kan het helpen kleinere stapjes te zetten. Eet bijvoorbeeld eens volkoren pasta in plaats van witte pasta. En drink je veel frisdrank, wissel dan één van die glazen eens om voor een glas water", adviseert ze.

Afvallen begint vooral met de beslissing af te wíllen vallen, geeft Lutgerink aan. "Daarna is het goed je eetpatroon in kaart te brengen. Dat kan bijvoorbeeld met een eetdagboek, zoals de Eetmeter in de app van het Voedingscentrum. Daarmee houd je bij wat je eet, krijg je inzicht en kun je die kleine stapjes gaan zetten. We rollen nu een nieuwe feature in de app uit, die vanaf maandag actief is. Daarbij krijg je je voortgang bij het afvallen in beeld en krijg je adviezen om het vol te houden", aldus Lutgerink.

Neem eens een glas water in plaats van een glas frisdrank, zegt de expert. - Foto: Stephan Müller via Pexels

Verdiep je en wees niet te streng

Diëtist Maria Sahakian uit Nijmegen adviseert iedereen zich goed te verdiepen in een afvalmethode voor je echt begint. "Zelf de regels bedenken en invullen wat koolhydraten zijn: dat werkt niet. Je doet het gauw verkeerd. Denk na over de doelen die je stelt en leg de lat niet meteen hoog. Dan faal je en ben je snel terug op je oude gewicht. Probeer niet te snel, te veel te willen", raadt zij dan ook aan.

Dat beaamt ook het Voedingscentrum. "Wees je ervan bewust dat je niet alles in één keer hoeft om te gooien", zegt Lutgerink. "Wil je je gewoonten aanpassen, dan moet je een lange adem hebben. Wees realistisch, begin met kleine stapjes en ga van daaruit door naar de volgende stap. Dat kan al zijn dat je met jezelf afspreekt dat je iedere dag twee stuks fruit wilt eten. Ja, je moet gedisciplineerd zijn, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Gaat het een dag niet goed, gooi dan niet de handdoek in de ring, maar pak het morgen weer op."

In pogingen gewicht te verliezen, gaven we vorig jaar in Nederland liefst 226 miljoen uit, becijferde Multiscope. Aan afslankprogramma's werd 42 miljoen euro uitgegeven, aan afslankmiddelen 32 miljoen. Of zulke middelen echt werken, is 'niet overtuigend aangetoond' door wetenschappelijk onderzoek, waarschuwt het Voedingscentrum.

Deel dit artikel