Ankeiler: De rechtbank in Arnhem moet alsnog oordelen of de provincie terecht of onterecht niet ingrijpt in de zich voortslepende discussie over de aanleg van mountainbikepaden in kwetsbare natuurgebieden.

- De rechtbank in Arnhem moet alsnog oordelen of de provincie terecht of onterecht niet ingrijpt in de zich voortslepende discussie over de aanleg van mountainbikepaden in kwetsbare natuurgebieden.

Op zes januari deed de rechter uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uit Beek, vlakbij Nijmegen. De natuurbeschermingsorganisatie onder aanvoering van Jaap Dirkmaat wil dat de provincie Gelderland ingrijpt en aanleg van mountainbikepaden in beschermde natuur verbiedt.

Als voorbeeld is in de rechtszaak het bosgebied Westermeerwijk, grenzend aan Nijmegen genomen. Daar leeft het zwaar beschermde vliegend hert, een keversoort die qua beschermde status niet onder doet voor een panda, tijger of olifant.

Maar het gaat de natuurbeschermers niet enkel om die grote kever. De natuur staat volgens hen in heel Nederland zwaar onder druk door het oprukkende aantal kilometers mountainbikepaden, bijvoorbeeld ook in de Achterhoek waar al een tweede rechtszaak voor dreigt.

De verkeerde klaagt

De rechtbank Gelderland kwam in dit geval niet eens tot het vellen van een oordeel over de legitimiteit van de paden omdat de stichting MTB route netwerk Rijk van Nijmegen tijdens de behandeling van de zaak stelde dat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap niet de juiste partij is om te klagen over mountainbikepaden in het bos.

De stichting MTB route netwerk Rijk van Nijmegen realiseert die paden met behulp van subsidie van onder meer de provincie Gelderland en verschillende gemeenten en wees op de statuten van de VNC. Daarin staat niets over het beschermen van dieren. De rechter gaat daarin mee en daarmee zijn de natuurbeschermers geen belanghebbende.

Dirkmaat: "Vergelijk het met de situatie dat je als burger ziet dat iemand een ander op straat aanrijdt, dat meldt en vervolgens te horen krijgt dat je dat niet mag melden omdat je daar niet de aangewezen persoon voor bent, met als gevolg dat de dader ongestraft wegkomt. En dat terwijl zelfs onze Minister van natuur zegt dat natuur gillend achteruitgaat."

Poging twee

Teleurstellend dus voor de VNC, maar de natuurbeschermers laten het er niet bij zitten en willen dat de provinciale overheid zijn eigen wetten naleeft. Dat gebeurt nu volgens hen niet. Een andere stichting, de stichting Das & Boom, die ook onder aanvoering van Dirkmaat staat, gaat nu opnieuw van de provincie eisen dat die ervoor zorgt dat de mountainbikepaden die in kwetsbare natuur aangelegd zijn worden opgedoekt.

Niet om mountainbikers te plagen

De hernieuwde gang naar de rechter is - zo zeggen de natuurbeschermers - niet om mountainbikers te plagen, maar om de kwetsbare natuur en alles wat daar in leeft te beschermen. Die verkeert volgens Dirkmaat en de zijnen nu al in een zeer erbarmelijke staat. De provincie Gelderland, die de aanleg van de paden dus mede subsidieert, heeft eerder ook al aangegeven dat de natuur lijdt onder de paden.

Vlak voor de zitting bij de rechtbank Gelderland kreeg de stichting MTB route netwerk Rijk van Nijmegen en brief waarin de provincie hen sommeert de route Westermeerwijk deels te verleggen. Wanneer dat niet gebeurt dreigt de provincie met sluiting van de hele route. De natuurbeschermers willen van de provincie weten of het oordeel van de rechter die brief en het rapport erachter nog steeds overeind staan. MTB route netwerk Rijk van Nijmegen wil niet reageren op vragen van Omroep Gelderland.