Ankeiler: De kans is groot dat er volgende week donderdag 19 en vrijdag 20 januari wordt gestaakt in het busvervoer van de regio Nijmegen.

- De kans is groot dat er volgende week donderdag 19 en vrijdag 20 januari wordt gestaakt in het busvervoer van de regio Nijmegen. Komende dinsdag is er nog overleg tussen de werkgevers van de busmaatschappijen en vakbond FNV, maar de standpunten liggen ver uit elkaar.

Als de partijen niet nader tot elkaar komen, is een tweedaagse staking onvermijdelijk en liggen er binnenkort nog meer stakingsdagen op de loer.

In het regionale openbaar vervoer gelden twee cao's. Het gaat om de cao Streekvervoer, die geldt voor bedrijven die of alleen met bussen of met alleen treinen rijden. Daarnaast is er de cao Multimodaal voor bedrijven die zowel bussen als treinen beheren. De eventuele staking voor donderdag en vrijdag betreft de cao Streekvervoer.

Vakbond wil dat lonen meestijgen met inflatie

Onder de cao Streekvervoer vallen landelijk zo’n 13.000 mensen. Bij Multimodaal zijn dat er ongeveer 1300. Volgens de FNV is de kans groot dat volgende week donderdag en vrijdag ook het personeel dat valt onder de cao Multimodaal aan de staking meedoet.

Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk te verlagen. Dat zou ook helpen om het ziekteverzuim van maar liefst 20 procent te beperken. Om dat te bereiken moeten onder andere meer mensen een vast contract krijgen en moeten de roosters worden verbeterd, zo stelt vakbond FNV.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel