Ankeiler: Ingenieursbureau Innoforte uit Druten doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om restwarmte van de waterzuivering in Druten te gebruiken om huizen te verwarmen.

- Ingenieursbureau Innoforte uit Druten doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om restwarmte van de waterzuivering in Druten te gebruiken om huizen te verwarmen. In de loop van dit jaar komt het ingenieursbureau met een inventarisatierapport.

Volgens de Drutense wethouder Thoonen (economische zaken, duurzaamheid, milieu) heeft Innoforte door heel Nederland veel ervaring met dergelijke onderzoeken. Innoforte is een adviesbureau op het gebied van duurzame energie en is gevestigd aan de Van Heemstraweg in Druten.

Veel interesse voor restwater Drutense waterzuivering

Eind vorig jaar was er in Druten een bijeenkomst met onder andere raadsleden, en vertegenwoordigers van de waterzuivering, woningcorporatie Woonwaarts en zorginstelling 's Heeren Loo. De woningcorporatie en 's Heeren Loo zijn beslist geïnteresseerd in een goed plan om de restwarmte van de waterzuivering te gebruiken om woningen te verwarmen. De Rioolwaterzuiveringsinstallatie is gelegen aan de Heersweg in Druten. Zorginstelling 's Heeren Loo beheert in Druten een flink aantal panden.

Wethouder Thoonen: "Als het water de waterzuivering verlaat, heeft het al een temperatuur van 30 graden. Voor het verwarmen van woningen is ruim 50 graden al voldoende. Het restwater behoeft dus alleen wat verder te worden opgewarmd."

Raadsleden willen windmolens buiten de deur houden

De raadsleden in de gemeente Druten zijn erg positief over de plannen. De meeste raadsleden willen windmolens in Druten buiten de deur houden. Dat standpunt is waarschijnlijk alleen houdbaar als alternatieve duurzaamheidsplannen daadwerkelijk van de grond komen. Zoals bijvoorbeeld het plan met de waterzuivering.

Als het inventarisatierapport van bureau Innoforte gereed is, dan wordt het besproken in de gemeenteraad van Druten. "Dan bekijken we wat de concrete mogelijkheden zijn," aldus wethouder Thoonen.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.