Ankeiler: Op de spoedeisende hulpposten (SEH) in onze provincie is het relatief rustig geweest met vuurwerkslachtoffers, zo melden de ziekenhuizen.

- Op de spoedeisende hulpposten (SEH) in onze provincie is het relatief rustig geweest met vuurwerkslachtoffers, zo melden de ziekenhuizen. Hoewel er nog altijd vuurwerkslachtoffers binnenkwamen, lijken feestvierders de afgelopen nacht vooral veel meer last te hebben gehad van overmatig alcoholgebruik.

In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegenwas het relatief rustig. "We hebben weinig vuurwerkslachtoffers gehad", zegt Bastiaan van der Steen van de SEH in Nijmegen. "Maar er zijn wel flink wat mensen geweest die zijn gevallen met alcohol op. Dat is bijna een groter probleem dan het vuurwerk op zich. We hebben twee slachtoffers met vuurwerkletsel binnengekregen en zeven met alcoholgerelateerde problemen. Een alcoholverbod zou ons meer opleveren dan een vuurwerkverbod", zegt Van der Steen.

Maar een alcoholverbod, dat gaat niet zomaar. Zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. "Daar zitten een hoop haken en ogen aan. Maar Van der Steen heeft volkomen gelijk. Alcohol is een enorme boosdoener voor je gezondheid en is ook vaak veroorzaker van geweld. Het draagt ook bij aan heel veel slachtoffers."

Dat alcohol een probleem zou opleveren, daar was de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch voor de jaarwisseling al bang voor. Hij sprak zijn zorgen uit. "Voorkom dat je te veel drinkt, waardoor je niet meer weet wat je doet." Dat gebeurde dus niet overal.

Bij het Radboudumc, het andere ziekenhuis in Nijmegen, hebben ze een drukke nacht gehad. "We hebben in totaal zes personen binnen gehad met blijvend letsel aan de ogen, het aangezicht en de handen door vuurwerk. Ook hebben we er vijf met alcoholgerelateerde problemen moeten opvangen. Twee daarvan hebben we op moeten nemen, de rest kon naar huis", zegt woordvoerder Margie Alders.

Veel patiënten door teveel aan alcohol

Ondanks het vuurwerkverbod lagen er in Nijmegen dus uiteindelijk acht feestvierders met vuurwerkletsel op de SEH. In Apeldoorn was zo'n zelfde vuurwerkverbod. In Gelre ziekenhuis Apeldoorn zijn twee patiënten behandeld met vuurwerkletsel. In Zutphen één. Twee patiënten hebben letsel aan een oog en één heeft letsel aan de onderarm/hand. Het is niet bekend of de verwondingen zijn ontstaan doordat ze zelf vuurwerk hebben afgestoken of dat zij getroffen zijn door vuurwerk van omstanders.

In beide Gelre ziekenhuizen zijn ze verder wel heel druk geweest, zegt de woordvoerder. "Op beide locaties waren behoorlijk wat patiënten die vanwege een te veel aan alcohol en de gevolgen daarvan de SEH bezochten."

In het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate zijn ze 'behoorlijk bezig geweest', melden ze op de SEH. "We hadden vier vuurwerkslachtoffers. Twee met oogletsel en twee aan het gezicht. Er zijn ook vijf personen met alcoholgerelateerde klachten binnengebracht. Er is alleen één groot verschil met voorgaande jaren, zeggen ze op de SEH. "Vroeger kwam iedereen rechtstreeks bij ons, maar nu viel 31 december op een zaterdag. Daardoor kunnen mensen eerst nog naar de huisartsenpost. Als die het kunnen oplossen, komen ze niet meer bij ons. Dus we weten niet of er meer of minder vuurwerkslachtoffers zijn."

Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben in die regio 22 personen zich op de huisartsenpost gemeld. Daarvan zijn er twee naar het ziekenhuis. Hoe dat in de andere veiligheidsregio's is, is niet duidelijk.

Bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede hadden ze het niet extra druk afgelopen jaarwisseling. "Het team van verpleegkundigen heeft een vergelijkbare nacht gehad met vorig jaar. Ook was de aard van de verwondingen gelijk aan vorig jaar. Er zijn vier feestvierders behandeld met vuurwerkletsel. En ook in dit ziekenhuis zijn er meer patiënten binnengebracht die onder invloed waren van alcohol en/of drugs. Dat waren er namelijk vijf.

Vooral ouderen met alcoholklachten

Het waren niet per se jongeren die met alcoholgerelateerde klachten naar het ziekenhuis kwamen, zeggen ze in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. "Dat is wel opvallend, het waren hier vooral ouderen. Het was net zoals vorige jaren een drukke nachtdienst. We hebben vijf mensen binnengekregen met alcohol gerelateerde problemen en drie vuurwerkslachtoffers met letsel aan oog, hand en gezicht."

Dat er meer patiënten om alcohol binnenkwamen dan om vuurwerk, verrast het ziekenhuis wel. "Helemaal gezien het weer. Er stond veel wind, je zou het andersom verwachten."

Tot slot hadden ze in Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk een rustige nacht. "We hebben een enkeling binnengekregen door de drank en enkele personen binnen gehad met kleine verwondingen door het vuurwerk. Gelukkig geen ernstige vuurwerkslachtoffers."