Ankeiler: Molen De Vink in Herveld bestaat 300 jaar. Tot 6 januari prijkt er voor elk van de 300 jaar een lichtje in de wieken.

- Molen De Vink in Herveld bestaat 300 jaar. Tot 6 januari prijkt er voor elk van de 300 jaar een lichtje in de wieken. Een mooie aanblik om mooie molenherinneringen bij op te halen.

Zoals van molenaar Wilma Dondergoor uit Winterswijk (bijna 62) die op deze molen het vak leerde. Zij is een van de drie molenaars en komt elke zaterdag een uur en tien minuten vanuit Winterswijk naar de Herveldse molen rijden.

"Ik ben bij een molen opgegroeid, en mijn partner was ook molenaar, in Winterswijk. Hij stimuleerde me om de opleiding te gaan doen in Herveld. Ik haalde mijn diploma in 2015, dat heeft hij nog net meegemaakt. Hij overleed in 2017 op 91-jarige leeftijd en ging elke zaterdag met me mee naar Herveld zo lang dat nog kon. Een fijne herinnering."

Belangrijke aanblik dorp

Voor Wilma en de andere molenaars en voor het bestuur van de stichting en de inwoners van Herveld en Andelst is de molen een belangrijk monument. "De molen heeft een hoop geschiedenis gezien, niet in de laatste plaats de oorlogen", vertelt bestuurslid Haico Krijnen die tegenover de molen woont.

"De molen was vroeger open aan de onderkant en is later van een gemetselde onderbouw voorzien. De molen was eigendom van een baron, waar de boeren uit de omgeving hun graan konden laten malen. Het is een belangrijke aanblik voor ons dorp en een rijksmonument."

Opleidingsmolen

Molen de Vink is een opleidingsmolen en is elke zaterdag in werking dank zij de drie molenaars en een vierde in opleiding. Een stichting brengt elk jaar de circa 5000 euro op die maken dat de molen minimaal kan blijven bestaan. Voor groot onderhoud en renovatie zoekt de molen nog naar aanvullende middelen.

Het jubileum is dit jaar gevierd met onder meer een mooi jublieumtegeltje en allerlei activiteiten. De 300 lichtjes sluiten het jaar af, en pronken nog tot en met 6 januari, Driekoningen, in de wieken.

Meer over

Deel dit artikel