Bevat Video: Video
Ankeiler: August D. is het gesprek van de dag in Beuningen. Hij werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Beuningse vergismoord.

- August D. is het gesprek van de dag in Beuningen. Hij werd dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Beuningse vergismoord. Een dag later kwam het nieuws dat D. zijn enkelband heeft doorgeknipt en op de vlucht is. Die band droeg hij voor een eerdere veroordeling.

"Ik vind het verschrikkelijk dat zulke dingen gebeuren. Deze mensen kun je niet los laten lopen. Ze zijn gevaarlijk voor iedereen", zegt een man donderdagochtend op straat in Beuningen.

Hij is boos over de gang van zaken. "Waarom krijgt iemand een enkelband? Omdat ze hem niet vertrouwen. Klaar."

"Zo'n man moet gewoon vast worden gezet. Heel simpel. Hij is gevaarlijk. Voor iedereen. Straks loop ik hier met mijn kleinkinderen en slaat hij weer toe. Vreselijk."

Bij de Beuningse vergismoord kwam klusjesman Mehmet Kiliçsoy om het leven. Kiliçsoy (49) werd in de ochtend van 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in Beuningen in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen witte Volkswagen Transporter. De rechtbank beschouwt het als een vergismoord, want Kiliçsoy was niet het beoogde doelwit. Onduidelijk is wie wel het beoogde doelwit was.

Een vrouw, die donderdag aan het winkelen is in Beuningen, zegt: "Belachelijk dat hij met een enkelband thuis zat. Hoe dan? Ik vind het vooral heel erg voor de nabestaanden en familie voor die man die destijds is vermoord. Het is het ergste voor die mensen."

'Doorknippen en wegwezen'

"Ik begrijp niet waarom deze man op vrije voeten was", zegt een andere man. "Dat kan toch niet? Het is een kwestie van je enkelband doorknippen en wegwezen. Dit is een sof."

Hij vervolgt: "Dit gaat allemaal zomaar. Ik kan het niet goed plaatsen. Deze man had allang vast moeten zitten. Nu moeten ze hem opsporen en dat gaat onnodig veel geld kosten."

Goede vraag. Waarom was D. op vrije voeten?

"De man zat niet in de gevangenis, omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijs was om hem vast te houden op het moment dat die beslissing genomen is", zegt een woordvoerder van het OM. "Ook de voorlopige hechtenis is opgeheven en daarom hoefde de verdachte zich niet aan de voorwaarden van de hechtenis te houden. Hij droeg nog wel een enkelband, maar dat was vanwege een eerdere veroordeling. De rechtbank wilde wel dat de man bij het vonnis gevangengenomen zou worden. Maar een verdachte is niet verplicht om bij die zitting aanwezig te zijn."

Bekijk een video over de reacties in Beuningen:

Deel dit artikel