Ankeiler: Na twee stille winters door corona zijn er weer volop activiteiten in Gelderse openluchtmusea, die verwachten daarmee veel bezoekers te gaan trekken.

- Na twee stille winters door corona zijn er weer volop activiteiten in Gelderse openluchtmusea, die verwachten daarmee veel bezoekers te gaan trekken. En dat kunnen museumpark Orientalis en het Nederlands Openluchtmuseum goed gebruiken in een jaar waarin ze minder publiek dan voorheen begroeten.

Bij museumpark Orientalis in Heilig Landstichting kijken ze er al naar uit. Voor het eerst in drie jaar kan het Feest van Licht weer doorgaan. Vorig jaar moest het lichtfestijn op het laatste moment worden afgeblazen toen er in december een nieuwe lockdown vanwege corona werd afgekondigd. Daarmee viel het evenement weg waar Orientalis naar eigen zeggen de rest van het jaar op kan teren. Dit jaar verwachten ze bij het Feest van Licht, dat zaterdag van start ging, 15.000 belangstellenden.

Minder bezoekers, wel rust en ruimte

"Waarschijnlijk komen we dit jaar in totaal uit op ongeveer 35.000 bezoekers, 5.000 minder dan begroot." Het openluchtmuseum bij Nijmegen had al op minder bezoekers gerekend dan voorgaande jaren. "De bezoekersaantallen zijn niet meer wat ze geweest zijn", vertelt directeur Sietse Jager. "Dit jaar is anders dan anders. Voorheen waren we het hele jaar open, nu zijn we ook deels gesloten en is er een aantal themaweken waar we ons op concentreren."

"We werken toe naar 60.000 bezoekers. Zo vernieuwen we ons activiteitenprogramma om ook een ander en meer publiek aan te trekken." Waar de bezoekersaantallen na corona nog wat tegenvallen, heeft Jager wel goede hoop op volgend jaar. "We merken dat ook steeds meer Duitsers weer komen en we krijgen ook meer aanvragen voor groepen."

Jager is ook hoopvol over de nieuwe tentoonstelling rond Pasen en Pinksteren. In de zomer komt Orientalis sowieso helemaal tot bloei volgens de museumparkdirecteur.

Geen slecht jaar

Ook voor het Nederlands Openluchtmuseum is de winter een drukke periode. Begin dit jaar kon de winteropenstelling wegens die lockdown niet doorgaan. In die zin moet het eerste echte coronavrije jaar, zonder maatregelen, nog beginnen. Niet te vergelijken dus met een jaar als 2019, zegt de directeur Teus Eenkhoorn. Toch is hij niet ontevreden. "We zitten nu op 475.000 bezoekers."

Begin dit jaar was het Openluchtmuseum nog gesloten, en volgens de directeur komen de cijfers nog altijd dicht in de buurt van de bezoekersaantallen van voor de corona.

Deel dit artikel