Ankeiler: Burgemeester en wethouders van Overbetuwe willen de tijdelijke crisisnoodopvanglocatie voor 120 vluchtelingen in Elst met één maand verlengen.

- Burgemeester en wethouders van Overbetuwe willen de tijdelijke crisisnoodopvanglocatie voor 120 vluchtelingen in Elst met één maand verlengen. Ze stellen de gemeenteraad voor om de locatie, die vanaf 1 november aan vluchtelingen opvang biedt, tot en met 28 februari 2023 open te houden. Op dinsdag 10 januari neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Met dit verzoek komt de gemeente Overbetuwe de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) tegemoet aan de vraag om langer opvang te bieden aan vluchtelingen. In plaats van de gevraagde drie maanden, stelt het college voor om de openstelling van de crisisnoodopvanglocatie in Elst met één maand te verlengen.

“De instroom is nog altijd hoog", legt burgemeester Hoytink-Roubos uit. "Dat zorgt er, samen met de beperkte opvangcapaciteit in Nederland voor, dat er een verzoek bij ons is neergelegd door de Veiligheidsregio. Door een maand extra crisisnoodopvang te bieden, leveren we in onze regio opnieuw een belangrijke bijdrage in het afvangen van de druk die op het aanmeldcentrum in Ter Apel ligt. De crisisnoodopvanglocatie zoals in Elst, is geen locatie die geschikt is voor langdurig verblijf en bedoeld voor de korte termijn. Daarom stellen we voor om met één maand te verlengen.”

Geen incidenten tot nu toe

De direct omwonenden en omliggende bedrijven zijn inmiddels op de hoogte gesteld over het voorstel tot verlenging met één maand. In het voorstel aan de raad is ook de ervaring van de omgeving en evaluatie van de afgelopen periode meegenomen. Die laat zien dat er geen incidenten hebben plaatsgevonden en omliggende bedrijven en direct omwonenden tevreden zijn met het verloop.

De huidige crisisnoodopvanglocatie op bedrijventerrein De Aam ligt op loopafstand van het station en het centrum van Elst. Het is sober en functioneel ingericht en geschikt voor de korte termijn. Het omheinde terrein heeft een eigen toegangspoort, 24 uurs-beveiliging, voldoende ruimte en basisvoorzieningen. De vluchtelingen worden opgevangen in slaapunits voor 4 à 5 personen.

Aanspreekpunt voor veiligheid aanwezig

De units zijn geschikt voor de herfst- en wintermaanden. Daarnaast zijn er sanitaire voorzieningen en een grote vaste tent waar de mensen kunnen eten en overdag kunnen verblijven. Overdag zijn er vrijwilligers die de vluchtelingen ondersteunen in het invullen van de dag. Zo wordt er onder andere Nederlandse les gegeven en worden er voor de kinderen knutselactiviteiten georganiseerd.

De medewerkers op de crisisnoodopvanglocatie hebben ook aandacht voor de veiligheid. Zowel van de vluchtelingen als die van de omgeving. Op de locatie is ook een aanspreekpunt voor vragen en eventuele klachten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.