Ankeiler: Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem eist 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een nu 21-jarige man voor het mishandelen van een 62-jarige man uit Nijmegen met een vaas.

- Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem eist 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een nu 21-jarige man voor het mishandelen van een 62-jarige man uit Nijmegen met een vaas. Dit gebeurde op 26 mei vorig jaar. Ook werd het slachtoffer in zijn nek gestoken met een mes. De Nijmegenaar overleefde de aanval niet.

Volgens het OM stierf het slachtoffer een 'vreselijke dood'.

Een vrouw van inmiddels 22 die bij de zaak betrokken was moet, als het aan justitie ligt, zes maanden de cel in. Deskundigen vinden dat zij 'kwetsbaar en beïnvloedbaar' is en het jeugdstrafrecht op haar moet worden toegepast. Het OM neemt dat advies over.

De twee verdachten meldden zich na het incident in de woning aan de 30e straat van de Gildekamp in Nijmegen diezelfde dag bij de politie. Ze verklaarden af en toe klussen voor de Nijmegenaar te doen, in en om het huis. Ze wilden meer geld van hem en toen zij dat niet kregen werden zij boos en sloeg de man het slachtoffer met de vaas.

'Verdachte verzon misbruik'

Justitie worstelde met de 'wisselende en inconsistente verklaringen' van beide verdachten. Zo zou het slachtoffer de jonge vrouw seksueel hebben misbruikt. Aanwijzingen daarvoor zijn niet gevonden. De vrouw had dit volgens de officier van justitie 'volledig verzonnen'.

De bewering dat de Nijmegenaar van 62 agressief was en zelf ook heeft geslagen, verwees de officier van justitie naar de prullenbak. "Dat met deze onterechte beschuldigingen de nagedachtenis van het slachtoffer besmet raakt, is extra pijnlijk voor de nabestaanden", betoogde de officier van justitie.

De nu 21-jarige verdachte tegen wie het OM 9 jaar celstraf en tbs eist is psychisch onderzocht. Hij lijdt aan verschillende stoornissen. Het risico op herhaling is groot als hij niet behandeld wordt.

De vrouw was bij de mishandeling niet betrokken, maar in plaats van 112 te bellen, deed ze de gordijnen dicht en stal ze de bankpas en autosleutel van het slachtoffer.