- Een 33-jarige man die dinsdag werd veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Beuningse vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy, is op de vlucht geslagen nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van De Telegraaf.

Kiliçsoy (49) werd op 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in Beuningen beschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen busje.

De Nijmegenaar, die op weg was naar een schilderklus, werd door zeven kogels geraakt in zijn hoofd en bovenlichaam. Het OM noemt het een vergismoord, omdat de politie geen enkel motief kon vinden.

Vrij in afwachting van uitspraak

De 33-jarige August D. stond dinsdag met vijf andere mannen terecht voor de moord op de Nijmeegse klusjesman. In de zwaar beveiligde rechtbank in Rotterdam kregen ze celstraffen opgelegd variërend van 30 jaar tot 5 jaar.

D. moet 20 jaar zitten, maar was in afwachting van de uitspraak vrijgekomen. "De rechtbank had de voorlopige hechtenis van de man op 15 november opgeheven, omdat de rechtbank op dat moment vond dat er onvoldoende bewijs tegen de man was. Op een extra zittingsdag eind november heeft de officier van justitie nieuw bewijsmateriaal naar voren gebracht. Op basis daarvan is de man veroordeeld", schrijft het OM woensdag in een persverklaring.

Enkelband vanwege eerdere veroordeling

Na de veroordeling is met de advocaat van D. afgesproken dat zijn cliënt zich op 21 december zou melden. Maar in plaats daarvan sloeg de crimineel op de vlucht. "De man droeg op dat moment een enkelband, in het kader van een eerdere veroordeling, waardoor er wel zicht was op zijn verblijfplaats. De man heeft zijn enkelband echter doorgeknipt en zijn verblijfplaats is op dit moment onbekend. Om die reden staat hij internationaal gesignaleerd", aldus het OM.

Als iemand probeert de enkelband kapot te maken, gaat er een alarm af. De medewerker van de meldkamer schakelt dan direct de politie in. De politie neemt contact op met eventuele slachtoffers van daders. De reclassering neemt contact op met de drager van de enkelband.

Deel dit artikel