Ankeiler: De kogel is door de kerk: het Wijchense college werkt niet mee aan het initiatief voor een grote Aldi-supermarkt op Alverna.

- De kogel is door de kerk: het Wijchense college werkt niet mee aan het initiatief voor een grote Aldi-supermarkt op Alverna. De winkelstructuur van de gemeente Wijchen zou daarmee uit balans raken. Het college start een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuwe buurtsuper voor het dorp, waar de huidige buurtsupermarkt in januari de deuren gaat sluiten.

Maximaal 500m2

De huidige buurtsupermarkt op Alverna heeft last van de toename van online winkelen en het brede winkelaanbod buiten Alverna, waardoor veel mensen hun boodschappen ergens anders halen. De Aldi kwam met een plan voor een nieuwe supermarkt aan de Graafseweg met een winkelvloeroppervlak van 800m2. Dit strookt echter niet met de detailhandelsstructuurvisie die de gemeenteraar begin dit jaar heeft vastgesteld. Daarin staat welk winkelaanbod past binnen het centrum, de verschillende wijken en de buurtsupers in de kernen. Voor Alverna zou dat een oppervlakte van maximaal 500 m2 mogen zijn, waarmee de plannen van Aldi te fors zijn. “Het uitgangspunt is dat buurtsupers bedoeld zijn voor het eigen dorp”, laat het college weten. “De Aldi zou klanten nodig hebben van buiten het dorp. Daarmee zou de winkelstructuur van gemeente Wijchen uit balans raken.”

“Nemen zorgen serieus”

Het verdwijnen van de buurtsuper uit Alverna zorgt voor onrust in het dorp, mede omdat het een belangrijke voorziening is voor ouderen. Dat ziet ook wethouder Nick Derks (VVD). “We weten dat een buurtsuper ontzettend belangrijk is voor de inwoners van Alverna. Dat blijkt onder andere uit de gesprekken die ik heb gevoerd met belangengroepen en de ondernemer van de huidige supermarkt. Ook de gemeenteraad heeft hierover een duidelijk signaal afgegeven. Er zijn zorgen over het behoud van de leefbaarheid op Alverna. We nemen deze signalen serieus. Daarom pakken wij de handschoen op en gaan we op zoek naar een oplossing die past bij de schaal van Alverna.”

In gesprek

De gemeente gaat daarom in gesprek met marktpartijen die mogelijk belangstelling hebben om het gat op te vullen. Daarbij wordt gekeken naar zowel tijdelijke als blijvende oplossingen. Ook is de gemeente in gesprek met de zorginstellingen op Alverna. “Er wordt besproken welke winkelbehoefte er is bij de mensen die er wonen en welke oplossingen zij zien. Daarnaast blijven we in overleg met de betrokken inwoners van Alverna.” De gemeente hoopt binnen enkele maanden in beeld te hebben wat de mogelijkheden zijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.