Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een opgeknapte wijze uit het Oosten. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Jezus, Maria, Jozef en andere beelden. Bijna werden ze op de vuilnisbelt gekieperd. Maar er werd ingegrepen.

- Jezus, Maria, Jozef en andere beelden. Bijna werden ze op de vuilnisbelt gekieperd. Maar er werd ingegrepen. In Ewijk zagen mensen wat er dreigde te gebeuren met een historische beeldengroep. En dus kwamen ze in actie. Nét op tijd. "Ik kende ze al toen ik nog kind was."

Ze stonden verloren weg te kwijnen in de tuin van de pastorie bij de kerk. Afgedankt. "Daar schrokken wij ook van", zegt Ton van de Berg van de speciaal voor de reddingsoperatie opgerichte stichting Cultureel Erfgoed Ewijk. "Wat ik zag was dat de beelden overwoekerd waren met klimop. Ze zagen er niet meer uit."

Nog meer kapot

Toen de beelden met een hijskraantje over de heg gebonjourd werden ging er nog meer stuk dan er al kapot was gegaan in al die jaren vergetelheid. Mannen als Theo en Ton uit Ewijk wilden de honderd jaar oude beeldengroep redden van de ondergang. Ze hebben een jaar gewerkt om de beelden weer op te knappen.

Nu staan schoolkinderen zich bij de kerststal te vergapen aan de levensgrote beelden. Ze hangen kerstwensen in kerstbomen en krijgen intussen het verhaal van de reddingsoperatie mee voor wat cultureel besef, gemeenschapszin en gevoel voor duurzaamheid.

"Het was wel een uitdaging", houdt beeldend kunstenaar Theo Gerritse de kinderen voor die vanuit school naar de kerststal komen. "Maar een uitdaging is altijd leuk, daar moet je gewoon aan beginnen. Ook al zeggen andere mensen: het gaat niet. Dat geldt voor jullie ook."

Al is het dan natuurlijk nog altijd spannend of je wel zult slagen. Daar is de kunstenaar eerlijk in: "Ik had er echt wel mij bedenkingen bij hoor, want ze waren er écht slecht aan toe." Toch maar een reddingspoging, want ontelbare inwoners van Ewijk zijn opgegroeid met deze kerststal.

Ze stonden eigenlijk klaar om de container in te gaan
Ton van den Berg, stichting Cultureel Erfgoed Ewijk

Stukje Euwicks

Dat geldt ook voor Ton van den Berg. "Ik kende die beelden en de kerststal van toen ik nog een kind was. Het waren voor mij machtige beelden. Zeker omdat je nog kind bent en tegen die beelden opkijkt.

Helaas was het Ewijks cultuurgoed er bizar slecht aan toe. Bijvoorbeeld de benen van de herder. "Geknakt. Die lagen eraf", geeft kunstenaar Gerritse als voorbeeld van wat hem allemaal te wachten stond aan de vooravond van het herstel van de beeldengroep. Hij wijst naar de rechterarm van de herder. Ook afgebroken. En de linkerhand zat ook niet meer waar die hoort.

Schapen zonder achterkant, schapen zonder hoofd, etc. "Ze stonden eigenlijk klaar om de container in te gaan", schetst Ton van den Berg het gitzwarte scenario voor Jezus, Maria, Josef en de rest. "Ik vond het verschrikkelijk. Dat kan niet. Het is een stukje Euwicks, zeggen wij op z'n dialect."