Ankeiler: Zes mannen zijn dinsdag veroordeeld voor de ’vergismoord’ op klusjesman Mehmet Kiliçsoy uit Nijmegen.

- Zes mannen zijn dinsdag veroordeeld voor de ’vergismoord’ op klusjesman Mehmet Kiliçsoy uit Nijmegen. In de zwaar beveiligde rechtbank in Rotterdam kregen ze celstraffen opgelegd variërend van 30 jaar tot 5 jaar.

Kiliçsoy (49) werd op 6 juli 2020 op het Thorbeckeplein in Beuningen beschoten. Twee gemaskerde mannen openden het vuur vanuit een gestolen busje. De Nijmegenaar, die op weg was naar een schilderklus, werd door zeven kogels geraakt in zijn hoofd en bovenlichaam. Het Openbaar Ministerie (OM) noemt het een vergismoord, omdat de politie geen enkel motief kon vinden.

Moordopdracht via versleutelde berichten

Jomairo D. (29) uit Amsterdam, die de liquidatie in Beuningen organiseerde, kreeg de hoogste straf. Volgens het OM, dat levenslang tegen hem had geëist, stuurde hij op afstand 'zijn soldaten' aan met versleutelde berichten. Die chats kreeg de politie in handen na het kraken van berichtendienst Sky ECC.

D. lijkt overigens nog meer op zijn kerfstok te hebben. Zo wordt hij verdacht van een liquidatiepoging in het Utrechtse Tienhoven op 4 juni 2020 en staat hij terecht voor voorbereidingshandelingen van een moordpoging in Amsterdam.

Hoge straffen voor medeverdachten

De vijf medeverdachten werden dinsdag veroordeeld tot celstraffen variërend van 26 jaar tot 5 jaar voor de moord op Mehmet. Drie van hen worden ook verdacht van betrokkenheid bij de beschieting in Tienhoven.

De levens van mijn drie kinderen zijn verwoest
Vrouw van Mehmet

De vrouw van Mehmet vertelde eerder al in de rechtszaak hoeveel impact de dood van haar man heeft op het gezin. "De toekomst van mijn 49-jarige man werd verwoest. Het leven wat hem nog te wachten stond is van hem gestolen. De levens van mijn drie kinderen zijn verwoest."

Ze benadrukte dat Mehmet een eerlijke, hardwerkende man was. "Iemand die zonder zonde heeft geleefd, hoort thuis in het paradijs. Jullie daders zullen ook na dit leven door God gestraft worden", sprak ze emotioneel.

Deel dit artikel