Ankeiler: Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Mehmet Kiliçsoy uit Nijmegen?

- Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Mehmet Kiliçsoy uit Nijmegen? Op 6 juli 2020 werd hij door twee mannen met bivakmutsen onder vuur genomen op een parkeerplaats in Beuningen. Een pijnlijke vergissing, zo bleek later. Vandaag doet de rechter in een zwaar beveiligde rechtbank in Rotterdam uitspraak. En dat nadat er kort geleden nog nieuw bewijs opdook. Hoe zat het ook alweer?

Het begint allemaal op die maandagochtend in de zomer van 2020. Twee gemaskerde mannen openen het vuur vanuit een gestolen auto. Doelwit is Mehmet Kiliçsoy. Hij wordt door meerdere kogels geraakt op een parkeerplaats in Beuningen en overlijdt nog dezelfde dag.

Een criminele afrekening zou je denken, maar Mehmet was helemaal niet het beoogde doelwit, concludeert justitie. Ook zijn omgeving beschrijft de Nijmeegse klusjesman als een hardwerkende, liefdevolle collega, broer, vader en echtgenoot. Een vergissing dus, maar wel een vergissing die het leven van een onschuldige man heeft ontnomen.

Eerste verdachten aangehouden

In maart 2021 wordt de eerste verdachte aangehouden. Daar blijft het niet bij. In de dagen en maanden daarna, en zelfs nog een jaar later worden er meer verdachten aangehouden. Tien in totaal. Ze blijken allemaal op een bepaalde manier gelinkt te kunnen worden aan de vergismoord in Beuningen.

Maar de pijnlijke moordaanslag in Beuningen blijkt niet het enige waar de groep verdachten zich voor moet verantwoorden. Zo worden enkele verdachten in verband gebracht met een moordpoging op een chaletpark in Tienhoven en een moord en moordpoging in Amsterdam.

Nieuw bewijs: gekraakte berichten

De officier van justitie beschouwt Jomairo D. (29) uit Amsterdam als regisseur, die de liquidatie in Beuningen organiseerde. Volgens het Openbaar Ministerie stuurde hij op afstand 'zijn soldaten' aan met versleutelde berichten. Die verdenking werd versterkt toen er zelfs na het formuleren van de strafeis (eind oktober dit jaar) extra bewijs opdook. Het leidde tot nieuwe zittingsdagen.

Gekraakte berichten toonden aan dat de daders kort voor de schietpartij met elkaar besproken hebben of Mehmet de man was die ze moesten hebben. Ook blijkt uit het berichtenverkeer dat twee andere verdachten dan de schutters na de schietpartij rustig langs het slachtoffer zijn gereden, om vast te stellen of hij wel echt dood was.

De hoofdverdachte, Jomairo D. hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Zijn vijf medeverdachten, 'de soldaten', hoorden celstraffen van 20 tot 28 jaar tegen zich eisen. De rechter doet aan het begin van de middag uitspraak.

Deel dit artikel