Ankeiler: Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het voorstel van het Nijmeegse college om de mogelijkheden voor preventief fouilleren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uit te breiden niet.

- Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het voorstel van het Nijmeegse college om de mogelijkheden voor preventief fouilleren in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uit te breiden niet. De partijen vrezen voor etnisch profileren door politie en geloven niet dat het middel werkt om het groeiend wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. Dat wapenbezit mondde afgelopen september uit in een dodelijke steekpartij op Plein 1944. Bijna alle Nederlandse gemeenten inclusief de buurgemeentes van Nijmegen hebben de mogelijkheid wél al in de APV opgenomen.

Links is tegen

De linkse en progressieve partijen in de gemeenteraad, die in de meerderheid zijn, kunnen niet leven met het uitbreiden van mogelijkheden voor preventief fouilleren in Nijmegen. “Het is niet dat ik de politie niet vertrouw, maar we moeten waakzaam zijn om etnisch profileren te voorkomen”, zegt Ammar Selman (PvdA). “Dat risico is hierbij behoorlijk aanwezig.” Marieke Smit (GroenLinks) wijst op een recent schandaal rondom etnisch profileren en discriminatie in Amsterdam en Rotterdam. “In onze samenleving wordt nog op verschillende niveaus gediscrimineerd, ook door de politie in Rotterdam en Amsterdam. Het blijkt dat we dit niet kunnen voorkomen. Preventief fouilleren doet meer schade doet dan het goed doet en we denken ook dat het een preventieve aanpak van het probleem in de weg kan zitten.” Ook D66 is mordicus tegen preventief fouilleren. “Het is een instrument uit de vorige eeuw dat zijn waarde nog nooit heeft bewezen”, zegt raadslid Toon van Gent. “Het draagt alleen maar bij aan verharding en polarisering.” Noah Vetter (SP) vindt dat het college met dit voorstel ‘vanuit een onderbuikgevoel een liberaal verhaal volgt’. “Het is kwalijk dat men zo discriminatie in de kaart speelt.” Ook de Partij voor de Dieren ziet in preventief fouilleren niet het juiste middel.

Wel voorstanders

Het is niet dat het voorstel van het college géén voorstanders kent in de gemeenteraad. “Dit is geen lichtzinnige stap, maar we zien een wapenwedloop zich voltrekken onder onze jongeren die al tot een dodelijk slachtoffer heeft geleid”, zegt VVD-raadslid Niek Kraut. “We sluiten onze ogen niet voor de vervelende randjes die aan deze maatregel kleven, maar wij hebben het vertrouwen dat onze politie goed met deze verantwoordelijkheid kan omgaan.” Ruud Sewpersad (Stadspartij Nijmegen) benadrukt dat het wapenbezit al een dodelijk slachtoffer heeft geëist op Plein 1944. “Is het redden van mensenlevens het mogelijke risico van etnisch profileren niet waard? Test het preventief fouilleren maar, het kan toepasselijk zijn.” Het CDA uit zorgen over de mogelijke gevolgen voor het imago van de politie, maar geeft aan het voorstel van het college te willen steunen aangezien de politie er zelf om verzocht heeft.

“Praten ons iets aan wat er niet is”

Burgemeester Hubert Bruls ziet wél waarde in het uitbreiden van de mogelijkheden voor preventief fouilleren en waarschuwt voor het onterecht beschuldigen van de lokale politie. “Er wordt al ontzettend veel gefouilleerd in deze samenleving. Bijvoorbeeld in de horeca, bij festivals en op vliegvelden. Iedereen snapt dat en klaagt niet. Eerder dit jaar hebben we groepsverboden moeten uitvaardigen. Daarbij profileren we ook een bepaalde groep. Daar heb ik de raad niet over horen klagen. Als je bezorgd bent over de toename van wapenbezit, dan moet je ook de middelen hebben als alle inzet aan de voorkant niet heeft geholpen. Preventief fouilleren lost probleem ook niet helemaal op, maar dat geldt ook voor de inzet van jongerenwerkers. Bovendien lijdt de mens dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. Ik ben niet de burgemeester van Rotterdam of Amsterdam. Gaan we ons iets aanpraten wat er niet is? Ik heb nog nooit serieuze beschuldiging gehoord dat onze politie etnisch profileert. Terwijl dat bij allerlei gelegenheden zou kunnen, zoals drugscontroles en verkeerscontroles. Ik sta voor al mijn mensen. Als er eentje de fout in gaat, zal ik de eerste zijn om er wat van te zeggen. Maar er is geen sprake van. Etnisch profileren is een groot woord dat u niet kunt bewijzen.”

“Deel raad laat burgemeester in de kou staan”

De woorden van de burgemeesters brengen de tegenstanders niet op andere gedachten. Zij komen met een amendement om de uitbreiding van de mogelijkheden voor preventief fouilleren in de APV te voorkomen. De VVD is niet te spreken over de opstelling van veel andere partijen. “Een deel van de gemeenteraad de laat de burgemeester in de kou staan en wantrouwt onze politie”, concludeert Kraut in scherpe bewoordingen. “U laat luist de jongeren die onze bescherming nodig hebben omdat ze het gevoel hebben zich te moeten bewapenen in de kou staan. Laat het in ieder geval duidelijk zijn dat wíj er alles aan gedaan hebben om de volgende doden te voorkomen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.