Bevat Video: Video
Ankeiler: Onderzoekscentrum voor archeologie in Gelderland, Museum Kam, is woensdagmiddag heropend na een grondige renovatie.

- Onderzoekscentrum voor archeologie in Gelderland, Museum Kam, is woensdagmiddag heropend na een grondige renovatie. Daarmee is het museum 100 jaar na de officiële opening (in mei 1922) grotendeels in oude glorie hersteld en verder duurzamer en beter toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel geworden. Gelders gedeputeerde Peter Drenth, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls en directeur van Valkhof Museum Hedwig Saam openden gezamenlijk het museum.

Met de opknapbeurt wordt er volgens Drenth voor gezorgd dat het Gelders erfgoed ook in de toekomst beleefbaar en toegankelijk is voor iedereen. “We hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze bijzondere collectie aan archeologische schatten toegankelijk is, en kan bijdragen aan verder onderzoek naar onze geschiedenis.”

Museum Kam is de afgelopen tijd grondig gerenoveerd. “Wat is er niet aangepakt? Dat kan je beter vragen”, zegt Drenth tegen RN7. Bij de renovatie is een nieuwe entree gemaakt en is het museum verbonden aan de voormalige dienstwoning die ernaast ligt. Verder is het gebouw van het gas af. Om het energieverbruik te verminderen, zijn aanpassingen aan het gebouw gedaan, zoals het isoleren van muren, het plaatsen van wanden en nieuwe kozijnen. Ook heeft het gebouw betere zonwering en klimaatbeheersing gekregen en zijn er zonnepanelen geplaatst.

Open voor wetenschappers en later ook voor publiek

Museum Kam wordt het onderzoekscentrum voor archeologie in Gelderland. In eerste instantie voor de onderzoekers. De komende tijd wordt het museum ingericht en de verwachting is dat nog voor de zomer het museum ook één dag in de week is geopend voor het publiek.

Op dit moment staan er nog lege vitrines in het museum. De komende tijd worden deze gevuld met archeologische spullen. Op de galerij komt een overzicht van Romeinse begraafplaatsen. Er komt ook een restauratieatelier en een gespecialiseerde bibliotheek.

Oprichter museum

Het museum is opgericht in 1922 door Gerard Marius Kam (1836-1922). Hij was een Rotterdamse ondernemer (medeoprichter van de staalhandel Gebr. Kam) die sinds 1897 in Nijmegen woonde, en amateurarcheoloog was. Hij schonk zijn collectie van archeologische voorwerpen in 1919 aan de staat en liet op eigen kosten een museumgebouw in Nijmegen optrekken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.