Ankeiler: Dat er op 15 januari weer NEC-supporters aanwezig mogen zijn in Gelredome bij de wedstrijd tussen Vitesse en NEC, is volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls een beloning voor het goede gedrag van de NEC-supporters gedurende het afgelopen jaar.

- Dat er op 15 januari weer NEC-supporters aanwezig mogen zijn in Gelredome bij de wedstrijd tussen Vitesse en NEC, is volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls een beloning voor het goede gedrag van de NEC-supporters gedurende het afgelopen jaar. Maar het betekent wat Bruls betreft niet automatisch dat Nijmegen voor de derby op 16 april in Nijmegen hetzelfde gebaar gaat maken. Dat kan volgens hem pas relatief kort voor de wedstrijd besloten worden.

Correct gedrag

Dinsdag werd vanuit Arnhem bekend dat er bij de wedstrijd in januari in Arnhem 400 NEC-supporters aanwezig mogen zijn. Na de rellen rondom NEC-Vitesse in oktober 2021 mochten er geen uitsupporters meer naar de onderlinge ontmoetingen. Met 400 supporters mag nu weer een half uitvak gevuld worden in Gelredome. “Dat is een beloning voor het buitengewoon correcte gedrag dat de we het afgelopen jaar gezien hebben vanuit de NEC-supporters”, vindt Bruls. “Daarbij noem ik de tifo-mars op 8 oktober jongstleden als uitstekend voorbeeld. En het is een bewijs dat onze aanpak gewerkt heeft: we hebben de rotte appels eruit gehaald en keihard aangepakt, en aan de rest laten merken dat er bij goed gedrag veel mogelijk is.”

“Geloof niet in bonus-malusaanpak”

Het besluit dat vanuit Arnhem bekend is gemaakt, is afgestemd met de Nijmeegse kant, laat Bruls weten. “Het is wel hún besluit, waarvan ik de overweging snap. Men wil het eerst voorzichtig aanpakken in plaats van meteen de volle 800 toelaten. Dat wil niet zeggen dat wij andersom een soortgelijk besluit gaan nemen. Het kan best anders uitkomen, dat hangt onder andere af van hoe deze derby verloopt. Maar ik geloof ook niet in de bonus-malusaanpak die suggereert dat je op basis daarvan een besluit voor de volgende wedstrijd kunt nemen. Daar zit veel te veel tijd tussen en we kijken ook naar wat er in die tijd gebeurt, zelfs naar wat er in aanloop die wedstrijd gebeurt in de week ervoor. Maar ik sluit zeker niet uit dat er op 16 april in Nijmegen ook weer Vitesse-supporters bij de wedstrijd aanwezig mogen zijn.”

Krom

De burgemeester geeft ook aan dat eigenlijk een beetje krom is dat er nu juist voorzichtig wordt omgegaan met de aanwezigheid van Nijmeegse supporters. “Die gedragen zich al een tijd goed. Dat kan niet echt gezegd worden van een deel van de Vitesse-supporters, die zich de afgelopen maanden nog misdragen hebben. Maar het Vitesse-publiek mag wél allemaal bij de wedstrijd zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.