Ankeiler: Er zijn mensen die er bewust van genieten, misschien zijn er meer mensen die er een hekel aan hebben; kerstmuziek.

- Er zijn mensen die er bewust van genieten, misschien zijn er meer mensen die er een hekel aan hebben; kerstmuziek. Vanaf begin december vliegen die eeuwige hits van Mariah Carey, Michael Bublé, Wham! en al die andere klassiekers je weer herhaaldelijk om de oren. Kerstmuziek is kitsch en niet naar ieders smaak, dat is duidelijk. Veel artiesten brengen een eigen kerstalbum uit, voornamelijk met hun eigen versies van die welbekende oorwurmen. Er worden echter ook nog steeds nieuwe kerstnummers gemaakt. Pareltjes, hoewel binnen hun genre. We schijnen een speciaal kerstlicht op de vijftien beste, originele kerstnummers van de afgelopen tien jaar, van oud naar nieuw.

> Dit is een ingezonden artikel, geschreven door Marc Rensen.

Christina Perri - Something About December (2012)

We beginnen met een prachtige kerstballad die nog net deze lijst haalt, gezien deze uit 2012 stamt. Christine Perri is een Amerikaanse singer-songwriter met inmiddels vijf albums op haar naam. Something About December komt van haar kerst-EP en is daarop het enige originele nummer. De bijbehorende clip is precies wat bij het nostalgische gevoel van deze plaat hoort. Een absolute topper.

Kelly Clarkson - Winter Dreams (Brandon’s Song) (2013)

Zangeres, songwriter en talkshow-host Kelly Clarkson won in 2002 de eerste American Idol. Als kerstfanaat heeft ze twee kerstalbums uitgebracht, waarvan de laatste vorig jaar. Het was dan ook een strijd tussen haar sterke nummers Winter Dreams en Christmas Eve, die ze beiden zelf schreef. Winter Dreams valt binnen het genre ‘slowtempo christmas neo-jazz popsong’ en is een heerlijk opzwepende ballad.

Leona Lewis - One More Sleep (2013)

De Britse zangeres en actrice Leona Lewis, winnaar van X-Factor bracht in 2013 haar tot dusver enige kerstalbum uit, een mix van klassiekers en drie originele songs. De beste daarvan is zonder twijfel One More Sleep, een mooie ballad met vintage-vibe, passend binnen de stijl van het gehele album. Noemenswaardig is de Cahill Radio Edit die de track een perfecte dans-boost geeft.

Gerard Joling - Christmas On The Dancefloor (2014)

Zoals eerder gezegd is kerst kitsch. En waar kitsch is, is Gerard Joling. Deze dansplaat in kerstsfeer kwam al in 2014 uit, maar door een nieuwe videoclip uit 2018 kreeg de plaat weer aandacht. Ook promoot Gerard zijn bescheiden kersthit nog steeds maar wat graag in talkshows. Het blijft een lekker aanstekelijk en dansbaar nummer, dus waarom ook niet?

Ida Corr - Christmas Time (2017)

De Deense singer-songwriter Ida Corr heeft in Nederland helaas nauwelijks bekendheid. Met haar vier albums doet ze het echter goed in haar thuisland. Deze catchy kerstsingle is los van deze albums uitgebracht en is een mooie track over goede voornemens. Ida’s prachtige R&B-geluid is perfect voor de donkere dagen.

Sia - Santa's Coming For Us (2017)

Het is uniek te noemen wanneer er een kerstalbum wordt uitgebracht met enkel originele liedjes. Als iemand het doet, is Sia het. Deze Australische mega-ster lijkt alles te kunnen. Naast haar acht studio-albums bracht ze in 2017 het kerstalbum Everyday Is Christmas uit. De eerste single van dit album geeft direct de gehele sfeer van het album weer; typisch Sia. Lekker gek en vrolijk, maar compleet binnen een unieke eigen stijl.

Samantha Jade & Guy Sebastian - The Magic Of Christmas Time (2018)

Je wordt instant verliefd op dit prachtige duet van Australisch duo Samantha Jade en Guy Sebastian. Guy Sebastian won de eerste Australian Idol en maakte negen albums. We kennen hem in Nederland als de allereerste vertegenwoordiger van zijn land bij het Eurovisiesongfestival in 2015. Samantha Jade won X-factor (waarbij Guy jurylid was). Ze maakte daarna vier albums. Twee prachtige stemmen dus, die dit kerstduet vol sfeer en magie tot één van de beste maken.

Robbie Williams - Rudolph (2019)

Robbie Williams maakte een prima kerstalbum met meer originele dan klassieke nummers. De stijl van Frank Sinatra en Elvis Presley is regelmatig terug te horen. Rudolph mag zich de meest originele track noemen, gezien er over ‘the rednosed reindeer’ weinig wordt gezongen buiten het welbekende liedje van weleer. Het nummer ligt direct lekker in het gehoor, waarschijnlijk door het bekende Carol of the Bell in de achtergrond.

Ava Max - Christmas Without You (2020)

Ava Max is in relatief korte tijd, enorm populair geworden. De afgelopen vijf jaar genoot ze grote bekendheid met haar hits Sweet but Psycho, The Motto en Kings & Queens. Van een kerstalbum is het nog niet gekomen, maar een kerstsingle heeft ze wél uitgebracht. Christmas without you is een fijne mid-tempo popsong over verlangen.

Delta Goodrem - Only Santa Knows (2020)

De derde Australische in het lijstje, da’s toch bijzonder te noemen. In Nederland had Delta enkele bescheiden hitjes. Na vijf albums werd het tijd voor een kerstvariant. De zelfgeschreven single Only Santa Knows is een lekker bombastische track die direct goed binnenkomt. Het lijkt haast geschreven voor kinderen en beschrijft het grote geheim van de kerstman en de spanning die kerstochtend brengt. Een grappige invalshoek verteld door een dijk van een stem.

Emma Heesters - Als De Eerste Sneeuw Valt (2020)

Emma Heesters is hard op weg een nog grotere ster te worden dan ze al is met haar prachtige stem en dito verschijning. Met Als De Eerste Sneeuw Valt maakte ze haar eerste kerstsingle en een gezellige, bijbehorende videoclip. Eigenlijk een heel simpel uptempo kerstliedje, waar je al snel vrolijk van wordt.

Duncan Laurence - Wishes Come True (2021)

Duncan Laurence kreeg het voor elkaar het songfestival voor Nederland te winnen, hij krijgt het ook voor elkaar om één van de mooiste kerstballads ooit te maken. Wishes Come True is bij lange na niet zo gevoelig als Arcade, maar toch weet Duncan je met zijn prachtige stem te raken en je in kerstextase te brengen.

Gary Barlow - The Dream Of Christmas (2021)

Beelden van brandende kaarsen, zacht verlichte kerstkraampjes en sneeuwvlokjes in slow-motion. Dat zie je bij het luisteren van deze gevoelige ballad uit de hand van Gary Barlow. Waar Take That-collega Robbie Williams grotendeels voor een jaren 50- benadering koos, creëert Gary Barlow een meer persoonlijke, intiemere sfeer. Hij bracht vorig jaar zijn eerste kerstalbum met dezelfde titel uit. Deze gevoelige opener van het album geeft de sfeer van de rest aan. En dat is niet mis, de tekst en zijn stem zijn prachtig!

Mariah Carey, Kahlid & Kirk Franklin - Fall In Love At Christmas (2021)

Mariah Carey is goed- en kwaadschiks onlosmakelijk met kerst verbonden. Ze geeft zichzelf dan ook graag de titel ‘Queen of Christmas’. Met twee kerstalbums, een kerstspecial en recycles van haar eerdere kerstwerk blijft Mariah actueel met de feestdagen. In 2017 kwam de mooie ballad The Star uit en vorig jaar het betere Fall In Love At Christmas. Hiervan is de Cutmore Remix misschien nog wel fijner…

O’G3NE - Christmas On My Doorstep (2021)

De zusjes zijn dol op kerst en brachten vorig jaar hun glad geproduceerde kerstsingle Christmas On My Doorstep uit, een vlotte feel good kerstplaat met bijbehorende videoclip.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.