Bevat Video: Video
Ankeiler: Heb je het koud thuis? Dan kun je bij het Leger des Heils terecht om er toch er warm bij te zitten.

- Heb je het koud thuis? Dan kun je bij het Leger des Heils terecht om er toch er warm bij te zitten. Je bespaart zo niet alleen op je energierekening, maar je kunt zo ook andere mensen ontmoeten. De buurthuiskamer in Heseveld is sinds 1 november open en het is er druk.

“Veel mensen hebben thuis inmiddels de verwarming laag of uit staan”, vertelt Martanja Schraa-Bikker, coördinator van de buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt' . “Dat is niet alleen vervelend, maar ook erg eenzaam. De stijgende energierekening en de stijgende algemene kosten, is hier nu wel het gesprek van de dag.”

“We zien vaker dat mensen niet zo veel te besteden hebben. Dat merken we hier vooral bij de kassa: dat mensen twee truien willen kopen, maar dat ze dat zelfs niet kunnen betalen.” Ter informatie: een broek of een trui kost bij het Leger des Heils maar 2 of 3 euro. “Het zit ’m echt in de kleine dingen die ze moeten laten”, vertelt Schraa-Bikker.

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat verder onder de video:

Met de lunch wordt er elke dag een tosti of soep geserveerd. Hiervoor betalen de bezoekers 1 euro, maar als iemand een keer zijn portemonnee niet bij zich heeft, wordt daar geen probleem van gemaakt. “Koffie, thee en een koekje, is altijd gratis Tijdens het bezoek van RN7, komen er meerdere mensen een kop soep eten, maar zij willen niet op camera reageren.

'Alles mag en niets moet'

Er zijn ook veel vrijwilligers aanwezig, zoals Marjorie die lange tijd verslaafd was en nu haar leven weer op de rit heeft. Zij heeft door dit werk, ook nieuwe mensen leren kennen. En dat is precies ook het idee achter de huiskamer: het is ook een ontmoetingsplek voor de buurt. “Het is leuk als mensen een praatje met elkaar maken, maar als ze daar geen zin in hebben, dan mag dat ook”, legt Schraa-Bikker uit. “Alles mag en niets moet."

Praten over financiële problemen doen de bezoekers niet graag, vertelt Martin Otter die stage loopt bij het Leger des Heils. “Als mensen last hebben van geldproblemen, dan hangen ze dat niet graag aan de grote klok”, legt hij uit. “Ik weet wel dat veel mensen die hier komen, thuis de verwarming expres uit hebben staan. Gelukkig weten ze dat ze hier welkom zijn; we zijn nu ten minste vijf dagen per week open”. “En de verwarming staat altijd op 20 graden”, voegt Schraa-Bikker toe.

'Iedereen is welkom in de buurthuiskamer'

“We willen echt laagdrempelig zijn”, legt ze uit. “Iedereen is welkom.” Omdat het Leger des Heils niet in iedere plaats een buurthuiskamer heeft, hebben ze ook andere organisaties gevraagd om zich aan te sluiten bij dit initiatief. Zo kun je bijvoorbeeld ook in veel bibliotheken terecht om ‘op te warmen’. Hier vind je ze allemaal.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.