Afdrukken
Ankeiler: Wijchenaren met een laag inkomen kunnen een brief verwachten van de gemeente waarin ze uitgenodigd worden een afspraak te maken voor een bezoek van een energieklusteam.

- Wijchenaren met een laag inkomen kunnen een brief verwachten van de gemeente waarin ze uitgenodigd worden een afspraak te maken voor een bezoek van een energieklusteam. Die gaat dan in hun woning kleine energiebesparende maatregelen doorvoeren. Bij minima met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum wordt ook de staat en energiezuinigheid van de koelkast beoordeeld. Oordeelt het energieklusteam dat deze vervangen moet worden voor een duurzamer exemplaar, dan wordt dit kosteloos geregeld.

Geld vanuit het Rijk

De acties komen voort uit het ontvangen van een budget van 585.000 euro vanuit het Rijk dat geoormerkt is voor fysieke maatregelen in de bestrijding van energiearmoede bij mensen met een laag inkomen. Dit geld moet voor 1 januari 2024 ingezet worden. “Dat doen we dus nu bij de groep die het financieel het meest zwaar heeft”, vertelt wethouder Nick Derks (VVD). “De energiebesparende maatregelen in de woning kunnen zaken betreffen zoals het plaatsen van tochtstrippen of ledlampen of het lager zetten van de cv-ketel. Net als het vervangen van de koelkast moeten ze leiden tot een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.”

Brief van de gemeente

Mensen kunnen zichzelf niet melden voor de regeling maar moeten wachten op een brief van de gemeente. Deze worden niet allemaal tegelijkertijd verstuurd. “We pakken het gezien de verwerkingscapaciteit per wijk of buurt aan”, vertelt Derks. “Het selecteren van de mensen die hiervoor in aanmerking komen doen we door te kijken naar huishoudens die al een energietoeslag aangevraagd hebben, maar ook door overleg met de Voedselbank en MeerVoormekaar en het kijken naar de WOZ-waarde en het energielabel van de woning. Alleen als je een brief ontvangen hebt, kun je een afspraak maken voor een bezoek van het energieklusteam.”

Koelkastregeling

Het is ook het energieklusteam dat beoordeelt of het huishouden in aanmerking komt voor vervanging van de koelkast. “Deze regeling geldt voor mensen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum”, vertelt de wethouder. “Het energieteam kijkt bij deze mensen naar de algemene staat van de koelkast en het energieverbruik. Mensen beoordelen dat niet zelf. Er zijn geselecteerde modellen die ter vervanging ingezet kunnen worden. Het gaat dan om energiezuinige koelkasten met minimaal een vriesvak en een koelruimte. Op een ijsblokjesmaker hoeven mensen niet te rekenen, het moet immers wel betaalbaar blijven. We kunnen met deze financiële mogelijkheden 500 koelkasten vervangen, die we zoveel mogelijk bij lokale ondernemers willen afnemen.”

“Willen wel dat mensen geholpen worden”

Het succes van de regeling hangt dus wel af van of inwoners reageren op de brief van de gemeente. “Als wij merken dat er lauw gereageerd wordt, moeten we wellicht extra actie ondernemen om het onder de aandacht te brengen. We willen immers wel dat mensen geholpen worden.” En wat als er juist te veel vraag blijkt te zijn? “Ik heb een sociaal hart als wethouder. We zullen altijd kijken of nummer 501 alsnog op een ander manier aanspraak kan maken op deze regeling.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel