Bevat Video: Video
Ankeiler: Nijmegen is de vierde gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit de vorige week gepubliceerde Gezonde Stad Index van Arcadis.

- Nijmegen is de vierde gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit de vorige week gepubliceerde Gezonde Stad Index van Arcadis. Arcadis vergeleek 25 Nederlandse steden onder meer op het gebied van mobiliteit, bebouwing en milieu. Hoewel Nijmegen vrij hoog in de lijst staat, is de stad, ten opzichte van vorig jaar, toch twee plekken gezakt. Wat moet Nijmegen doen om volgend jaar weer de tweede of zelfs de gezondste stad van Nederland te worden?

Arcadis houdt elk jaar een lijst bij met gezonde steden. Groningen staat dit jaar bovenaan en Rotterdam scoort het slechtst. Vorig jaar stond Nijmegen nog op de tweede plek, inmiddels is de Waalstad gezakt naar plek vier. “Dat zit 'm onder meer op het gebied van luchtkwaliteit en hittestress. Daar scoort Nijmegen onder gemiddeld”, zegt Eke Schins van Arcadis tegen RN7.

Om volgend jaar weer in de top drie te komen, moet Nijmegen volgens Schins de volgende dingen doen. “Nijmegen moet investeren in een gezond milieu, in de luchtkwaliteit en hittestress. Verder moeten er meer ontmoetingsplekken en 30km zones komen, en ook moeten ze aandacht hebben voor het groen in de stad. Je ziet dat het gebruiksgroen, waar mensen kunnen verblijven en waar mensen ook iets kunnen doen, wat minder is dan in andere steden.”

Volgens Sjoerd de Vreng, beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen, is de Waalstad al veel aan het ‘vergroenen’. “Zo is er afgelopen jaar een bomenplan vastgesteld. Er worden elk jaar duizend bomen toegevoegd aan de stad. Verder is er besloten om stadseiland Veur-Lent groen te houden in plaats van te bebouwen. Dat geeft voor de toekomst extra mogelijkheden om te recreëren en te verblijven.”

Tekst gaat verder onder de video:

De Vreng hoopt volgend jaar weer in de top drie te staan van de gezondste stad. “Wij hebben natuurlijk het streven om zo hoog mogelijk in dit soort ranglijsten te staan."

Lees ook:

Raad respecteert stadspeiling: Veur-Lent wordt Waalpark, wel groot financieel gat

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel