Ankeiler: De gemeenten Beuningen, West Maas en Waal, Druten en Wijchen gaan onderzoeken of men gezamenlijk een gravelroute voor fietsers kan realiseren.

- De gemeenten Beuningen, West Maas en Waal, Druten en Wijchen gaan onderzoeken of men gezamenlijk een gravelroute voor fietsers kan realiseren. Dankzij de aanleg van nieuwe gravelstroken, kan een aaneengesloten route ontstaan, waarbij nieuwe en bestaande gravelstroken en verharde weg elkaar afwisselen.

Gravelen, ofwel gravelbiken, is een redelijk nieuw en populair onderdeel van de wielersport. Het wordt meestal (en in toenemende mate) recreatief beoefend. Volgens de gemeente Druten is er eerder een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor een mountainbike-route door Druten en het Land van Maas en Waal.

Weinig draagvlak voor mountainbikeroute

Hieruit kwam de aanbeveling naar voren om voor graveltrajecten te kiezen. Dit vanwege de bestaande ondergrond, die voor een groot deel uit klei bestaat en slechts een gering deel uit bos en natuur.

Mountainbiken is meer voor ruwe terreinen met hoogteverschillen en de meer technische ritten. Het mag ook niet botsen met routes waar wandelaars en vissers zijn. Voor een mountainbikeroute door het Land van Maas en Waal was te weinig draagvlak bij de beoogde gemeenten.

Gravel is volgens die gemeenten een betere optie door de combinatie van veelzijdig terrein. Het biedt zo meer mogelijkheden voor een breder publiek, zoals recreatieve fietsers en wandelaars. Naar verwachting vinden er binnenkort tussen diverse gemeenten gesprekken plaats over de mogelijke aanleg van gravelroutes.

Provincie doet ook mee

Het is de bedoeling dat Beuningen, West Maas en Waal, Wijchen en Druten gezamenlijk optrekken en geld steken in de gravelroute. Ook de provincie Gelderland is bereid om een financiƫle bijdrage te leveren, onder de voorwaarde dat er echt een regionale gravelroute ontstaat.

Meestal bestaat een gravelroute gedeeltelijk uit verharde openbare weg en voor de rest uit stroken waarop gravel is aangebracht. Dat is gebroken puin van onder andere beton, baksteen en dakpannen. De gravelroute wordt zodanig aangelegd dat het regenwater goed kan weglopen. Op deze wijze wordt de route niet modderig of mul en blijft zo aantrekkelijk om op te gravelbiken.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel