Afdrukken
Bevat Audio: Audio
Ankeiler: Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'nuilgevel'.

- Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Deze week schrijft hij over 'nuilgevel'.

“Vincent; of het nu een zachte winter wordt of niet, het is voor schaatsers sowieso al een horrorwinter nu er door technisch malheur nog steeds niet op noren geschaatst kan worden in het Triavium.” Aldus een paar reacties die ik kreeg naar aanleiding van mijn column van vorige week.

Niet gevolgd door de oproep om met schaatsbeschermers onder de noren te gaan droogschaatsen in de hal van het stadhuis als protest om een beetje op te schieten met het gemeentelijk ijs. Zo zijn schaatsers niet. Raadsleden hoeven ook niet bang te zijn dat de harde kern van NEC binnenkort langs komt om te protesteren.

Luister hier naar de column:

De supporters vinden Bruls ineens een toffe peer. Voorafgaand aan een thuiswedstrijd van NEC mogen ze met rook gevende fakkels, vuurwerk afstekend, joelend en zingend vanaf hun stamcafé naar de Goffert marcheren. De gemeente gooit de volgende keer van tevoren wel briefjes in de brievenbus langs de route. Want Bruls snapt dat aanwonenden zich een rotberoerte schrikken als ze van niks weten en ineens die meute voorbij zien komen. Maar hij vindt dit een mooie uiting van voetbalactiviteit. Met zo’n opstelling scoort Bruls meer punten dan NEC tot nu toe.

Rustig achterover leunen is er voor raadsleden echter niet bij. Binnenkort starten de bestemmingsplanprocedure en het officiële participatietraject voor de verbouw van het V&D-pand in de binnenstad. Dat is werk aan de winkel avant la lettre. De bovenste verdieping wordt gesloopt om ruimte te maken voor 180 stadswoningen, werkruimtes en een stadsparkje op het dak. Ik vind het een fantastisch plan.

Een voorbeeld voor binnenstedelijke ontwikkelingen. De ontwikkelaar hoopt begin 2024 met de bouw te kunnen starten. Waarom dit wel zo snel zou kunnen en het bouwplan op de locatie van Metterswane niet is een van de vele mysteries waarmee bouwprojecten altijd omgeven zijn. Ik wil niet al te pessimistisch overkomen, maar hoop en werkelijkheid lopen bij realisatie van bouwplannen vaker uit de pas dan Vierdaagselopers op de Waalbrug. Kroegbazen op de Grote Markt maken zich nu al zorgen over de mogelijke overlast tijdens de bouwwerkzaamheden. De start bouw duurt nog even. Tijd zat om als horeca na te denken hoe ze de bouwvakkers op zijn tijd kunnen voorzien van een natje en een droogje omdat zij er voor zorgen dat er 180 potentiële vaste klanten aan de overkant komen te wonen. Niet denken in problemen, maar in kansen.

De voor veel Nijmegenaren spuuglelijke voorgevel van V&D blijft intact. De gevel is voor architectuurdeskundigen namelijk hét voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur en daardoor beschermd gemeentelijk monument. Net als de gevel van de Hema. Dat wordt door velen niet begrepen. Op het voormalige terrein van de Gelderlander aan de Hessenberg is de Stottergevel te bewonderen. Een herinnering aan de meer dan honderd jarige geschiedenis van de Gelderlander op deze plek. Het is een kunstwerk bestaande uit vier keer de gegrafeerde woorden De Gelderlander. Vandaar de naam Stottergevel. Jerusalem heeft de Klaagmuur. Het V&D-pand is een variant hierop. De Nijmeegse Nuilgevel.

- Vincent Cantrijn -

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel