Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het ging goed mis, vrijdagochtend in Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het naar binnen takelen van zes grote glasplaten in de Stevenskerk in Nijmegen is vrijdagochtend niet goed gegaan.

- Het naar binnen takelen van zes grote glasplaten in de Stevenskerk in Nijmegen is vrijdagochtend niet goed gegaan. Toen één van de platen van een dieplader werd getakeld, kreeg de wind er vat op. De plaat viel vervolgens op een andere plaat en beide glasplaten raakten daardoor beschadigd.

De aannemer was verzekerd voor dit soort ongelukken en daardoor kost het de kerk geen geld. De grote platen, gemaakt in Spanje, wegen drieduizend kilo per stuk. Ze waren bedoeld als afscheiding van delen van de kerk. Niemand raakte gewond.

Bekijk de beelden van de schade:

"Ik dacht: dat gaat wel goed, maar het ging niet goed", zegt Paul Schreurs van de Stevenskerk, die het aanvankelijk nog aankondigde als een spektakel. "Bij het takelen van de eerste plaat ging het mis. Waarschijnlijk door een windvlaag. Daardoor draaide de glasplaat en schoot los. Vervolgens werd daardoor ook een andere plaat geraakt en beide zijn daarbij gesneuveld."

Het transport van de grote platen en het naar binnen takelen had eigenlijk een logistiek huzarenstukje moeten zijn. "Maar dat ligt nu allemaal wel iets anders", zegt Schreurs. "Er hangt hier een behoorlijk grafstemming. Maar we zijn anderzijds ook wel heel blij dat er niemand gewond is geraakt. Anders hadden we nooit meer normaal naar die glasplaten kunnen kijken."

Anders dan besteld

Overigens was het waarschijnlijk niet alleen de wind die voor de rampspoed zorgde. De glasplaten werden speciaal in Spanje gemaakt. Toen vrijdagochtend de platen de kerk in moesten, bleek dat ze na de vervaardiging verkeerd zijn verpakt.

Schreurs: "De omkratting was anders dan besteld en daardoor kregen we het in eerste instantie de kerk al niet in. Toen is in overleg besloten die omkratting eraf te halen en de platen zo naar binnen te takelen." De glasplaten waren daardoor niet meer beschermd en mogelijk ook minder goed te takelen dan wanneer ze nog in het krat hadden gezeten.

In totaal ging het om zes glasplaten. Die in grootte opliepen tot drie bij tien meter en drieduizend kilo per stuk wogen. De glaswanden zouden de houten scheidingswanden gaan vervangen die de koppeling zijn tussen de Noorder- en Zuiderkapel van de kerk. Voorlopig is dit werk stil gelegd.

De schade loopt in de duizenden euro's. Volgens Schreurs wordt het verzekeringswerk.

Het ging goed mis, vrijdagochtend in Nijmegen. - Foto: Omroep Gelderland