Ankeiler: In tegenstelling tot veel andere organisaties staan er bij de gemeenten in de regio Nijmegen vrij weinig vacatures open.

- In tegenstelling tot veel andere organisaties staan er bij de gemeenten in de regio Nijmegen vrij weinig vacatures open. Zo hebben de gemeenten Beuningen, Druten, Nijmegen en Wijchen opgeteld slechts 27 openstaande functies op een totaal van 2.124 banen.

Hoewel bij de gemeenten in de loop van dit jaar flink wat mensen zijn vertrokken, vertaalt zich dat blijkbaar niet in hoge aantallen vacatures. Bij Beuningen staan slechts drie vacatures open (op 160 fulltime banen) en in Nijmegen 13 (1570 fte). De Werkorganisatie Druten/Wijchen zoekt momenteel 11 medewerkers (op 394 fte).

Gemeenten fors aantal ambtenaren kwijtgeraakt

Gemeenten in de regio Nijmegen zijn dit jaar relatief flink wat medewerkers kwijtgeraakt. Zo zijn er bij de Werkorganisatie Druten/Wijchen in de loop van dit jaar 45 mensen vertrokken. Bij de gemeente Nijmegen gaat het om een uitstroom van bijna 90 op 1570 fulltime banen. Dat blijkt allemaal uit een rondvraag van RN7 bij de gemeenten Beuningen, Nijmegen, Druten en Wijchen.

Beuningen bevestigt dat ambtenaren vaker van baan wisselen dan 20 jaar geleden. In de eerste tien maanden van dit jaar hebben in Beuningen 17 medewerkers de gemeente verlaten. Ook zijn diverse mensen intern doorgestroomd en gingen vijf ouderen met pensioen.

Gemeenten hanteren vacatureplatform

De gemeente Beuningen zegt een gezonde mobiliteit van ambtenaren te ervaren "van en naar onze eigen organisatie en de regiogemeenten." Andere gemeenten ziet men niet direct als concurrenten. De gemeenten Wijchen, Heumen, Beuningen, Druten, Berg en Dal en Lingewaard hanteren één interne arbeidsmarkt. Zo wordt allerlei kennis voor de overheid behouden, zeggen deze gemeenten. Ook Nijmegen zegt in Gelderland een gemeenschappelijk vacatureplatform te hebben met andere gemeenten.

Ambtenaren werken niet door na pensionering

De Werkorganisatie Druten/Wijchen heeft met de omliggende buurgemeenten de afspraak dat men elkaars medewerkers niet gaat benaderen. De gemeente Beuningen zegt goed te merken dat men dicht bij studentenstad Nijmegen zit. Bij veel sollicitatieronden melden zich studenten.

De regiogemeenten melden dat er nauwelijks ambtenaren zijn die doorwerken na hun pensioenering, hoewel de cao dat wel toestaat. Het komt wel voor dat medewerkers besluiten om meer uren te gaan maken. Dat gebeurt zowel op verzoek van de medewerker zelf, als op verzoek van de werkgever.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.