Bevat Video: Video
Ankeiler: In het historische Lent, net boven Nijmegen, is een nieuwe wijk ontstaan: de Stelt-Zuid.

- In het historische Lent, net boven Nijmegen, is een nieuwe wijk ontstaan: de Stelt-Zuid. Bij het bouwen ervan heeft de gemeente Nijmegen eerst gekeken naar het landschap voordat de woningen werden ingetekend. Dit is zo bijzonder, dat deze wijk nu genomineerd is voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit.

Paul de Wit is strategisch gebiedsontwikkelaar in de Waalsprong en sinds het begin van de bouw bij het project betrokken. "Deze wijk is zo bijzonder omdat het een verbinding vormt tussen de stad Nijmegen, het dorp Lent en het rivierenlandschap. We hebben bij het bouwen oog gehad voor de natuur, de gemeenschap en het landschap. Dat maakt dat we dus eerst het landschap hebben ontwikkeld, waarna we de lege plekken hebben opgevuld met woningbouw.”

De Stelt-Zuid is een onderdeel van de Waalsprong. Ten noorden van de Waal moeten er uiteindelijk 12.000 woningen bijkomen. Uitgangspunt voor deze wijk was een woonomgeving creëren, waarbij Stelt-Zuid als verbindende factor én aansluiting dient tussen beide werelden.

Bekijk hieronder de reportage die RN7 maakte:

(tekst gaat verder onder de video)

Bijzondere woningen

Ook het type huizen is meegenomen in deze verbinding. “Er zijn dijkwoningen en die zijn robuust en gemaakt van steen; die passen bij het stadse karakter", legt De Wit uit. "Er staan ook zogenaamde schuurwoningen. Daar hebben we meer natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout en staal. Hiermee maken we een link naar het verleden: er stonden hier vroeger namelijk veel kassen en schuren. De vormgeving lijkt op een schuur, maar het is een woning."

De Wit is erg trots op het feit dat ze genomineerd zijn. “Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de bewoners. Die zijn zeer positief over hoe ze hier wonen en ook gezamenlijk het groen onderhouden.” In het midden van de wijk staat namelijk een boomgaard, die is aangelegd in samenspraak met de inwoners.

'De wijk verdient een boomgaard'

“Normaal gesproken wordt er vrij traditioneel groen aangelegd door de gemeente, maar wij hebben gezegd: deze wijk verdient een boomgaard met fruitbomen", vertelt De Wit. "Normaal doe je dit niet als gemeente, want dat vraagt veel onderhoud en fruitbomen kunnen ook veel overlast geven. We hebben toen gezegd: we doen het alleen maar als er onder de bewoners ook bereidheid is om zelf onderhoud te plegen. Wij hebben er veel tijd in gestopt, maar er was grote bereidheid en uiteindelijk wil het merendeel van de bewoners samen met elkaar de boomgaard onderhouden. Hoe bijzonder is dat?"

Half december uitslag

De bouw is vergevorderd, maar nog niet klaar. Er zijn in totaal zo'n 280 woningen gebouwd in dit gebied, waarvan 30 procent sociale huur is. "Er komen nog veel bomen bij", vertelt De Wit enthousiast. “Er is ook een school, kinderopvang en een gymzaal gebouwd die 'De Verbinding' heet. Dat is precies wat we hier ook hebben beoogd: sociale cohesie en ontmoeten; en dat kan daar allemaal.”

Vrijdag 25 november mag de gemeente Nijmegen dit plan bij de provincie Gelderland pitchen. Ze zijn namelijk niet de enige die genomineerd zijn voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. “Er zijn nog 14 andere projecten, maar dit is gewoon het mooiste plan dus ik denk dat we gewoon gaan winnen”, vertelt De Wit trots. Half december wordt er bekendgemaakt wie de winnaar is.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel