Ankeiler: Het Wijchense college stelt aan de gemeenteraad voor een Erepenning voor ondernemers in te stellen, zodat ondernemers en organisaties met bijzondere verdiensten voor de Wijchense samenleving ook in het zonnetje gezet kunnen worden door de gemeente.

- Het Wijchense college stelt aan de gemeenteraad voor een Erepenning voor ondernemers in te stellen, zodat ondernemers en organisaties met bijzondere verdiensten voor de Wijchense samenleving ook in het zonnetje gezet kunnen worden door de gemeente. Nu is dat wel mogelijk voor personen, verenigingen en instellingen, maar niet zo expliciet voor ondernemers en bedrijven.

"Ondernemers leveren ook een bijzondere bijdrage aan Wijchen"

Het college is al een tijde op zoek hoe men vanuit het gemeentebestuur ondernemers extra kan waarderen voor een bijzondere bijdrage die ze aan de Wijchense samenleving hebben geleverd, vertelt wethouder Nick Derks (VVD). "Nu hebben we wel al de Zilveren Draagspeld voor personen, maar geen onderscheiding voor ondernemers en organisaties, terwijl die ook een bijzondere bijdrage leveren aan Wijchen. Er zijn al verschillende situaties geweest waarin we hadden gewenst deze mogelijkheid te hebben maar nog niet hadden. Daar willen we nu verandering in gaan brengen, als de gemeenteraad daar hetzelfde over denkt."

Voorwaarden

Het college kan ondernemers en organisaties gaan aandragen voor een Erepenning, evenals de gemeenteraad. Via deze organen kunnen ook inwoners met een suggestie komen. Het college oordeelt zelf over de toekenning. Natuurlijk zitten er wel voorwaarden aan. "We willen de Erepenning voor ondernemers uitreiken als er sprake is van een bijzonder langdurige verdienste voor de Wijchense gemeenschap", vertelt Derks. "Bijvoorbeeld door sponsoring van lokale verenigingen of vrijwillige inzet in besturen. Het kan ook om een kortdurende, maar uitzonderlijke verdienste gaan. Of om uitmuntend ondernemerschap in algemene zin. Bijvoorbeeld een Wijchens bedrijf dat zich opgewerkt heeft tot een internationaal succesverhaal en voor veel langdurende werkgelegenheid zorgt." Aan de Erepenning is geen geldprijs verbonden. "Hij kan jaarlijks uitgereikt worden, maar in theorie zou dat ook vaker kunnen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel