Lead image 1:
Lead image TXT 1: Burgemeester Druten: We hebben genoeg vluchtelingen uit Oekraïne
Ankeiler: De gemeente Druten neemt in principe geen nieuwe vluchtelingen meer op uit Oekraïne.

- De gemeente Druten neemt in principe geen nieuwe vluchtelingen meer op uit Oekraïne. Momenteel vangt de gemeente in totaal 161 vluchtelingen op uit het oorlogsgebied in Oost-Europa. Dat zijn er 125 op een cruiseschip dat ligt aan de Veerdam langs de Waal in Druten en 36 vluchtelingen die thuis worden opgevangen bij particulieren.

Mogelijk nieuwe golf Oekraïnse vluchtelingen

Volgens burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld is dat aantal van 161 relatief gezien ruim voldoende voor een kleine gemeente als Druten, met een bevolking van slechts 19.000 inwoners.

De burgemeester zegt dat deze week in antwoord op vragen van RN7. Nu Rusland veel infrastructuur in Oekraïne heeft vernield, zitten veel mensen daar in de kou, zonder stromend water en elektriciteit. De kans is aanwezig dat een fors aantal mensen in de loop van de winter uit pure wanhoop alsnog besluit om te vluchten naar het buitenland.

Rijk vergoedt Oekraïnse vluchtelingen

Op verzoek van de Veiligheidsregio heeft Druten een gemeentelijke noodopvang gerealiseerd bij de Veerdam. Daar is een ligplaats gemaakt voor een cruiseschip, waar maximaal 140 vluchtelingen kunnen worden gehuisvest.

In principe worden alle kosten die de gemeente moet maken in verband met de vluchtelingenopvang vergoed door het Rijk. De precieze bedragen staan vermeld in de Najaarsnota, die onlangs bekend is gemaakt, en die iedereen kan terugvinden op de gemeentelijke website. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld tot eind september zo'n 133.000 euro aan leefgeld uitgegeven voor de Oekraïnse vluchtelingen.

Asielzoekers beter over alle gemeenten spreiden

Burgemeester Van Rhee sluit niet uit dat Druten in de toekomst eventueel wel andere asielzoekers moet gaan huisvesten. Dit in het kader van de nieuwe Asielwet, die waarschijnlijk volgend jaar ingaat. Met deze wet probeert het Rijk de asielzoekers beter over alle gemeenten te spreiden. Waarschijnlijk krijgt het Rijk daarbij meer mogelijkheden om gemeenten te dwingen.

Op verzoek van de Veiligheidsregio bekijkt men in Druten of er plekken zijn waar men asielzoekers zou kunnen opvangen. Tot nu toe heeft men volgens de burgemeester geen voor de hand liggende locaties kunnen vinden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.