Bevat Video: Video
Ankeiler: Gaan vliegende herten nou dood door mountainbikers in het bos of niet?

- Gaan vliegende herten nou dood door mountainbikers in het bos of niet? Dat wil de rechter weten in een zaak waarin de provincie Gelderland voor de rechter is gesleept door natuurbeschermers.

Een rechter die zich buigt over een kever. Het diertje, het zeldzame, met uitsterven bedreigde en beschermde vliegend hert speelt een hoofdrol in een verhitte discussie over mountainbiken door het bos. In dit geval ten Oosten van Nijmegen.

“Je kunt er heel badinerend over doen, maar het is een dier wat in beschermde status gelijk is aan dat van een olifant of een tijger of een pandabeer”, zei natuurbeschermer Jaap Dirkmaat dinsdagochtend tijdens een hoorzitting in de rechtbank in Arnhem.

'Het gaat verdomd slecht'

Tien procent van Nederland kun je nog min of meer natuur noemen. Dwars door die beschermde natuur worden nu in ras tempo honderden kilometers aan mountainbikepaden aangelegd. Dat levert onder meer platgereden vliegende herten op. Dat vinden die kevertjes niet leuk, en de natuurbeschermers ook niet.

“Het is niet voor niks dat wij dit aangepakt hebben omdat het zo symbolisch is voor hoe we de hand lichten met de regels”, verklaart Dirkmaat. “En als het nou goed ging met de natuur wereldwijd, maar het gaat verdomd slecht. En ook in dit gebied.”

Kijk naar een reportage over de rechtszaak:

De provincie Gelderland zegt niets, zolang de zaak – zoals dat heet – onder de rechter is. Alex Peters van de stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen, die de route aanlegde waar het nu in de rechtbank over gaat, wil dat wel. Al zit hij liever op de fiets in het bos dan dat hij naar de stad moet om plaats te nemen in de rechtbank.

'Routes helpen natuur juist'

Mountainbikeliefhebbers zijn, zo zeggen ze zelf, ook natuurliefhebbers. Het aanleggen van speciale mountainbikepaden is volgens hen juist goed voor de natuur omdat de fietsers zich daar concentreren zodat het in de rest van het bos rustig blijft. “Want daar wordt veel minder gefietst. En veel minder verstoord, en dan kan de natuur heerlijk floreren”, stelt Peters

Maar het ligt anders dan met wandelpaden of ruiterpaden, zeggen de natuurbeschermers. Mountainbikepaden worden veelal nieuw aangelegd en dat druist tegen de Wet natuurbescherming in. De Mountainbikers willen van alles doen om de natuur te beschermen, zoals waar nodig de paden verleggen. Zinloos, zeggen de natuurbeschermers. Het maakt de kwetsbare natuur alleen maar verder kapot.

Dirkmaat: “Maar dat willen ze ook niet horen. Ze hebben het steeds over maar één boom waar het vliegend hert toevallig zit. Maar morgen zit hij bij een andere boom, en dat mag ook. Want het is zijn gebied, snap je. Het is zijn natuurgebied."

Paden dicht

Mountainbikers in het hele land volgen de ontwikkelingen in spanning. Als de rechter de natuurbeschermers gelijk mocht geven, kan dat enorme gevolgen hebben.

“Dan moeten de paden dicht in het Rijk van Nijmegen, en dat zal een spin-off hebben naar alle andere gebieden in Nederland”, blikt Dirkmaat vooruit. Die hoe dan ook van plan is in hoger beroep te gaan.

Peters hoopt en denkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. “Ik zou het niet leuk vinden als de routes gesloten zouden moeten worden. Wij denken zelf dat we daar uit kunnen komen met zijn allen.”

Binnen zes weken volgt een uitspraak.

Zie ook: