Bevat Video: Video
Ankeiler: "Voordat Wijchen een nieuwe burgemeester zocht, stond die gemeente voor mij al op nummer één om daar ooit burgemeester te worden.

- "Voordat Wijchen een nieuwe burgemeester zocht, stond die gemeente voor mij al op nummer één om daar ooit burgemeester te worden. Een stukje van m'n hart ligt in Wijchen." Dat vertelt Renske Helmer-Englebert, nieuwe burgemeester van Wijchen, in een gesprek met RN7. Sinds afgelopen vrijdag volgt ze Marijke van Beek op.

Helmer-Englebert is geen onbekende in de regio; opgegroeid in Arnhem en op 20-jarige leeftijd ging ze in Nijmegen studeren. De nieuwe Wijchense burgemeester was van 2011 tot 2014 gemeenteraadslid in Nijmegen en in diezelfde gemeente werd ze in 2014 benoemd tot wethouder.

In 2020 stopte Helmer-Englebert met het wethouderschap. In dat jaar kreeg ze de diagnose borstkanker. Ze besloot tijdelijk rust te nemen. In 2021 knapte Helmer-Engelbert op en is ze een paar maanden waarnemend burgemeester geweest van Voorst. Dat burgemeesterschap, is Helmer-Englebert goed bevallen...

In de video gaat presentator Anton Adelaar in gesprek met de oude burgemeester Marijke van Beek en de nieuwe burgemeester Renske Helmer-Engelbert. De tekst gaat daarna verder:

Helmer-Englebert is lid van de SP. Tijdens de raadsvergadering op 29 september, toen bekend werd dat ze de nieuwe burgemeester zou worden, werd zij een 'atypische SP'er' genoemd en werd ze beschreven als 'ziet de mens achter het vraagstuk'. "Als mensen mij zo zien dan vind ik dat prima, maar ik zou niet weten wat ik ervan zou moeten vinden. Mensen maken een beeld van een SP’er en ik voldoe daar denk ik niet zo aan. Dat is hetzelfde als je het hebt over 'de burger', maar dat zijn ook veel verschillende individuen."

Als ik ooit ergens aangekondigd word, hoop ik dat er Wijchen staat en geen SP.

“De burgemeester hoort boven de partijen te staan en is er voor iedereen. Ondanks dat ik m'n roots daar heb liggen en een lidmaatschap heb, is dat niet mijn identiteit als burgemeester. Ik hoop dat mensen ook bij mij naar de mens kijken. Ja ik heb een lidmaatschap en ja ik heb een mooie opbouw gehad waardoor ik deze stap heb kunnen maken, maar het speelde bij mij geen rol in de stap naar het burgemeesterschap. Als ik ooit ergens aangekondigd word, hoop ik dat er Wijchen staat en geen SP."

Bang voor paarden

Helmer-Englebert heeft al een stukje van haar hart in Wijchen liggen. Dat komt door twee belangrijke gebeurtenissen uit haar leven. Het eerste begon op de skiberg op Alverna: "In 1990 had ik daar een uitje. Daar is voor mij een hele dierbare vriendschap ontstaan."

Het tweede stamt uit 2014. Helmer-Englebert wilde dat jaar een droom waarmaken; in rengalop op het strand. "Maar ik had één probleem: Ik was bang voor paarden. Vervolgens ben ik op het internet gaan zoeken naar een manege en toen vond ik een pakket voor oudere bezoekers op de Prinsenbankhoeven in Wijchen. Ik dacht toen op mijn 45-jarige leeftijd: 'Ik zal vast bij die oudere bezoeker horen'. Eerst had ik wat privélessen genomen en daarna kreeg ik de smaak te pakken. In 2019 ben ik, dankzij hele goede begeleiding, in rengalop over het strand gegaan."

Toekomst van Wijchen

Marijke van Beek werd in 2020 als waarnemend burgemeester aangesteld. Het idee was om in die periode de gemeente Wijchen te laten fuseren met de gemeente Druten. Vandaar dat de gemeenteraad destijds koos voor een waarnemend burgemeester. Uiteindelijk is die fusie niet doorgegaan. Helmer-Englebert is dan ook niet van plan om met de regiogemeenten over een bestuurlijke fusie te gaan praten. "In het coalitieakkoord staat heel mooi omschreven: 'Deze periode niet. Pas in 2035 gaan we misschien er weer over nadenken'. Ik denk dat het heel goed is als we als Wijchen eerst gaat kijken van: 'wie zijn we en waar staan we in de regio?'"

Ik hoop dat we in Wijchen fatsoenlijk met elkaar omgaan en dat we soms wat meer vragen stellen dan gelijk oordelen.

Voor de komende jaren heeft de nieuwe burgemeester al wel één doel: meer bewonersparticipatie. "Er is een strategisch kompas geschreven, Wijchen 2035, en dat is ook de koers die we gaan varen. We gaan hard aan de slag met bewonersparticipatie. De relatie tussen politiek en inwoners moet een goede zijn. Ik hoop dat we in Wijchen fatsoenlijk met elkaar omgaan en dat we soms wat meer vragen stellen dan gelijk oordelen. Verwonder je ‘ns. Zo hoop ik dat die verharding in de maatschappij wegblijft.” De komende honderd dagen wil Helmer-Engelbert 'gevoed worden' met hoe de relatie tussen de gemeente en de burger nu is.

Borstkanker

Het gaat goed met de nieuwe burgemeester. In 2020 was ze nog wethouder in Nijmegen, maar dat stopte vanwege borstkanker. “Het kwam als donderslag bij heldere hemel. Ik was fit en gezond, en ik werd vijftig dus krijg je de bevolkingsonderzoek. Daar ga je nietsvermoedend heen. Opeens krijg je dan een uitslag die niet zo leuk is. Vervolgens kom je in een soort rollercoaster. Alles ging minder goed dan volgens de boekjes. In juni/juli heb ik besloten dat het niet goed voor me was om terug te keren. Daarbij zou het niet goed voor stad zijn als ik door zou gaan als wethouder. Ik had rust nodig."

"Wethouder ben je 24/7. Dat kan je niet een beetje doen. Dat heb ik ook ervaren. Ik heb van alles uitgeprobeerd. Maar als het niet werkt, dan werkt het niet en moet je stoppen. Ik heb daarmee een bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen die ik moest nemen. Dat was met veel pijn in m'n hart, maar nu kan ik zeggen zonder spijt. Als ik door was gegaan en ik had geen kanker, dan was ik waarschijnlijk nu pas gestopt met het wethouderschap. Dan weet ik ook niet of ik burgemeester van Wijchen was geworden."

Stel dat de SP Nijmegen weer in een college was gekomen, dan hadden ze mij niet hoeven vragen.

De burgemeester twijfelt dan ook niet aan terugkeren. "Stel dat de SP Nijmegen weer in een college was gekomen, dan hadden ze mij niet hoeven vragen. Ik ga nu echt voor dat burgemeesterschap.”

Gemeenteraad Wijchen zwaait ‘nuchtere noorderling’ Marijke van Beek uit

Renske Helmer-Englebert wordt (hoogstwaarschijnlijk) nieuwe Wijchense burgemeester

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.