- Geschreven door Jesper Nijkamp, Omroep Gelderland
Studenten vragen niet massaal energietoeslag aan
- Lead image 1:
- Lead image TXT 1: Gelderse studentensteden gaan verschillend om met de energietoeslag voor studenten. Foto: Omroep Gelderland
- Ankeiler: De gemeente Nijmegen heeft niet de indruk dat alle studenten die recht hebben op energietoeslag deze ook hebben aangevraagd, blijkt uit gegevens die Omroep Gelderland heeft opgevraagd.

ARNHEM - De gemeente Nijmegen heeft niet de indruk dat alle studenten die recht hebben op energietoeslag deze ook hebben aangevraagd, blijkt uit gegevens die Omroep Gelderland heeft opgevraagd. Sinds deze week is de energietoeslag beschikbaar voor studenten in alle Gelderse studentensteden: Nijmegen, Wageningen en Arnhem.
"Wij verstrekken één energietoeslag per adres en hebben een schatting gemaakt dat er 3990 adressen zijn van studenten die recht kunnen hebben op de energietoeslag. In ieder geval zijn er al 1357 aanvragen binnen gekomen van de 3990 die we op voorhand verwachtten", aldus een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Ook in Wageningen loopt het niet storm. Daar zijn nu 155 aanvragen van studenten binnen.
Zie ook: Krijg jij energietoeslag? De verschillen tussen gemeenten zijn groot
Per gemeente anders
De energietoeslag van 1.300 euro is bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen met de hoge energieprijzen. "We zien het als heel positief dat er nu ook in Arnhem energietoeslag komt voor studenten", reageert Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond. "Arnhem gaat verder dan een aantal andere gemeenten", merkt de LSVb-voorzitter op. "In veel gemeenten moet je als student een eigen energiecontract hebben, in Arnhem moet je bewijzen dat je energiekosten maakt", legt hij uit. Dat kan met het bewijs dat de student servicekosten voor energie betaalt.
"Door studenten met een laag inkomen toe te laten tot de huidige regeling voor energietoeslag helpen we hen op een manier die hetzelfde is als voor andere Arnhemmers met een laag inkomen. Daarnaast is het het beste uitvoerbaar om de aanvragen te verwerken door geen onderscheid te maken in de manier waarop studenten energiekosten betalen", reageert de gemeente Arnhem. Studenten krijgen daar het volledige bedrag van de energietoeslag.

In Nijmegen kan de energietoeslag per adres één keer worden aangevraagd. "Als u met andere studenten op hetzelfde adres woont, moet een van u aanvragen. U verdeelt de toeslag dan onder elkaar", schrijft de gemeente op zijn website. "We merken wel dat studenten het ingewikkeld vinden en niet iedereen is op de hoogte van de mogelijkheid", duidt Mo Quirijnen van studentenvakbond AKKU. In de gemeente Wageningen kunnen studenten met een zelfstandig woonruimte en met een eigen energiecontract energietoeslag aanvragen. In Arnhem kan dat dus ook als studenten energiekosten betalen via servicekosten. "Hierdoor zullen een stuk meer studenten toegang hebben tot de energietoeslag", meent Van Velzen.
Reactie gemeente Nijmegen
"We nemen de signalen dat studenten het aanvragen van de Energietoeslag ingewikkeld vinden serieus. De regeling Energietoeslag is uitgerold vanuit het Rijk met het idee dat gemeenten eenmalig een bedrag zouden verstrekken aan inwoners. Inmiddels wordt er veel meer beroep gedaan op gemeenten dan we vooraf konden voorzien. Dat maakt het ingewikkelder. We proberen zo helder mogelijk te communiceren op de website, ook voor de doelgroep studenten. We gaan contact opnemen met AKKU om te achterhalen wat precies onduidelijk is voor studenten en hoe dit beter kan."
Rechtszaak
De energietoeslag voor studenten heeft al heel wat voeten in aarde gehad. Door de hoge energieprijzen werd afgelopen voorjaar de energietoeslag aangekondigd om huishoudens te compenseren. Studenten kwamen niet in aanmerking voor de toeslag, adviseerde Armoedeminister Carola Schouten. Volgens de politica is 'de woonsituatie van studenten is namelijk zeer divers, ook voor wat betreft de energiekosten'. Ondanks het advies was het wel mogelijk voor gemeenten om de toeslag aan studenten toe te kennen, maar dat moesten gemeenten dan zelf betalen. In de eerste instantie namen gemeenten daarom het advies over om dit niet te doen.
De inmiddels overleden Nijmeegse student Mark Mulder vond dit onterecht en spande een rechtszaak aan tegen het gemeentebestuur van Nijmegen en kreeg gelijk van de Arnhemse rechtbank.
Zie ook: Overleden Mark (30) streed voor energietoeslag voor studenten, nu komt het er
Gemeente betaalt zelf
Doordat Mulder gelijk kreeg, voelen gemeenten de noodzaak om de studenten toegang te geven tot de energietoeslag. Gemeenten van studentensteden schreven een brief aan politiek Den Haag, maar een landelijke oplossing blijft uit. Steeds meer gemeenten gaan daarom alsnog overstag. Het wordt volgens wethouder Lauriks van Arnhem juridisch onhoudbaar om studenten met een laag inkomen geen toegang te geven tot de huidige energietoeslag
Lauriks vindt dat studenten nu duidelijkheid verdienen. De kosten die dat met zich meebrengt, zullen voor de gemeente zijn, ziet Lauriks. "Dat moet dan maar."