Bevat Video: Video
Ankeiler: Inwoners van Zetten mogen meepraten over de toekomst van het dorp. Hiervoor vond donderdag een informatieavond plaats op het Hendrik Pierson College, onder de naam Zetten Aan Zet.

- Inwoners van Zetten mogen meepraten over de toekomst van het dorp. Hiervoor vond donderdag een informatieavond plaats op het Hendrik Pierson College, onder de naam Zetten Aan Zet. Zo’n 180 belangstellenden kregen informatie vanuit de verbindingsgroep Zicht Op Zetten over diverse onderwerpen.

Die onderwerpen waren Werken en Wonen, Het Dorpshart, Voorzieningencentrum De Wanmolen en winkeliersvereniging WiZet. De nabije toekomst is voor deze onderwerpen al deels geschetst, maar de verbindingsgroep is zeker nog nieuwsgierig naar de mening van de inwoners. Marga Hagenaar van Zicht Op Zetten zegt: "We hebben wel een leidraad, maar daar hoeven wij niet nauw aan vast te houden. We willen juist in combinatie met alle betrokkenen naar een toekomstbestendig Zetten. We hebben iedereen nodig."

Verblijf en recreatie

Globaal gezien zijn dit de belangrijkste onderwerpen: Het dorpshart van Zetten moet groener, aantrekkelijker en beter bereikbaar worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Julianaplein, in het hart van het dorp. Hier zou meer ruimte moeten komen om te verblijven, bijvoorbeeld door middel van bankjes, zonder dat men hiervoor verplicht is consumpties te nuttigen bij ondernemers. Ook het verderop gelegen Schweizerpark moet aantrekkelijker worden.

Dit zal deels samenhangen met de nieuwbouwplannen van De Wanmolen, wat direct het volgende onderwerp is. Het voorzieningencentrum, met momenteel onder meer een bowlingbaan, bibliotheek en sporthal, moet tegen de vlakte en herbouwd worden. De eerste plannen liggen er al sinds 2010, maar volgend jaar zullen deze pas concreet worden. uiteindelijk moet De Wanmolen een ontmoetingscentrum worden, dat lang open is en veel biedt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sport, muziek, terrassen en kleinschalige woningbouw.

Woningbouw in Zetten en omgeving

Woningbouw an sich is nog wel het hoofdonderwerp van de avond. Zetten heeft de ambitie om op korte termijn 1500 woningen bij te bouwen en is ook al hard op weg. Wethouder wonen van de gemeente Overbetuwe, Dimitri Horsthuis-Tangelder, voegt toe: "We hebben als gemeente Overbetuwe ook drie dorpen in onze gemeente aangewezen (voor grootschalige woningbouw, red.). Dat zijn Zetten, Heteren en Elst. Laten we de eerste stap gaan zetten."

De kracht van Zetten

Maar uiteindelijk gaat het vooral om het totaalplaatje in het dorp. Hierin hebben ook de winkeliers een groot aandeel. Daarom vindt bij hen ook een grote verandering plaats. De jaren oude winkeliersvereniging WiZet, die elkaar ondersteunt en veel activiteiten organiseert, gaat verdwijnen. Jezelf als ondernemer hierbij aansluiten was namelijk vrijwillig, waardoor niet-deelnemers ook meeliftten op het succes van de WiZet. Hiervoor in de plaats komt er nu de BIZ, de Bedrijven Investerings Zone. Soortgelijk aan de WiZet, maar voor alle ondernemers verplicht om bij aan te sluiten. Hiermee worden lasten onderling verlicht en is het de ambitie om economisch vitaal te worden. "Dan zie je ook dat er breder gekeken wordt dan woningbouw, want waar woningen gebouwd worden, moeten ook banen bij komen, en als je dat met zo'n prachtig mooi centrum gaat realiseren... Dát is de kracht van Zetten." aldus de wethouder.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel