Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Gaybar de Regenboog op een drukke avond. Foto: Patrick Nijenhuis
Ankeiler: Geen grote schermen, versieringen en honderden gasten in het oranje gekleed.

- Geen grote schermen, versieringen en honderden gasten in het oranje gekleed. Het Nijmeegse gaycafé de Regenboog heeft besloten nu het WK plaatsvindt in Qatar, waar homoseksuele handelingen strafbaar zijn en lhbtiq+ personen worden gediscrimineerd, het voetbalevenement te boycotten.

"Ik moet licenties kopen om het voetbal uit te mogen zenden en dat geld gaat dan indirect naar een land dat helemaal niet wil dat wij bestaan. Ik kan daar niet achter staan. Ook voelt het totaal niet goed om te gaan zitten juichen, terwijl in Qatar verschrikkelijke dingen gebeuren met onze mensen. Door geen voetbal uit te zenden, wil ik opkomen voor onze doelgroep", vertelt eigenaar Patrick Nijenhuis.

'Het is bloedgeld'

Het niet vertonen van het WK voetbal betekent volgens Nijenhuis dat hij per wedstrijd duizenden euro’s omzet misloopt. Het geld kan hij goed gebruiken, maar weegt minder zwaar dan het statement dat hij wil maken.

"We komen uit een moeilijke tijd na de coronacrisis en dan is het WK een fantastisch evenement om vet op de botten te krijgen. En dan kan ik het natuurlijk heel zakelijk benaderen, maar ik benader het persoonlijk. Het voelt niet goed om hier geld te verdienen, het is bloedgeld."

En dus staat hij vierkant achter zijn beslissing om zowel in zijn vestiging in Nijmegen, als in Eindhoven en Rotterdam het WK te boycotten. "Ik ben trots en ik voel me er heerlijk onder dat ik deze beslissing heb genomen. Eigenlijk vind ik dat we het massaal moeten boycotten, ik hoop dat meer cafés volgen."

Gaybar de Regenboog op een drukke avond. - Foto: Patrick Nijenhuis

Positieve reacties

Nijenhuis heeft van zijn gasten positieve reacties ontvangen op zijn besluit. "Ze begrijpen het volkomen. En ze vinden het heel dapper dat we zo’n statement durven te maken."

Hij benadrukt dat gasten op voetbalavonden wel van harte welkom zijn in het café. "Het is dan net zoals onze normale hysterische avonden met misschien net even iets meer muziek van The Village People en Anita Meijer, om te vieren dat wij in Nederland wel mogen en kunnen zijn wie we zijn."

Zie ook: WK voetbal leeft niet: 'We gaan niets versieren'

Meer over

Deel dit artikel